EPISKOP BIHAĆKO-PETROVAČKI SERGIJE: Čuvajmo Republiku Srpsku, našu kuću slobode!
Foto: YouTube prtscr / Crkvena opština Surdulica

u susret proslavi Dana srpske

EPISKOP BIHAĆKO-PETROVAČKI SERGIJE: Čuvajmo Republiku Srpsku, našu kuću slobode!

Bosna i Hercegovina -

Episkop bihaćko-petrovački Sergije rekao je da su Srbi u BiH od 1.000 trajanja na ovim prostorima, gotomo 5 vekova bili bili ugnjetavani, obespravljeni i ubijani.

"Srbi u Bosni su pod Turskom okupacijom proveli 413 godina, pod Austrugarskom 40. Od posljednjih hiljadu godina našeg trajanja na ovim prostorima, gotovo pet stotina godina smo bili ugnjetavani, obespravljeni, ubijani. Bili smo roblje, ljudi željni slobode, narod gladan dostojanstva. Zato niko o slobodi nije toliko pevao kao Srbi. Zato smo se za nju i žrtvovali, da bismo je imali, da bismo je ostavili potomcima, kaže Njegovo Preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije, prenosri RTRS.

Za četiri godine Drugog svetskog rata, kako je istakao, na hiljade naših sunarodnika stradalo je na ovim prostorima, samo iz dva razloga - "jer smo bili Srbi, jer smo bili pravoslavni".

Kada god u istoriji, kako je istakao, nismo imali svoju državu, mi smo stradali.

"Svuda su po ovoj zemlji grobnice naših predaka, koji nisu dočekali dan slobode. Zato su sa pozornice života otišli u večnost, ne Božijom, već voljom svojih krvnika. Na raskrsnici istorije, kada se opet postavilo pitanje našeg nestanka ili opstanka, stvorili smo Republiku Srpsku, da je čuvamo i da nas čuva, da je gradimo i da nas gradi, da se njome ponosimo i da se ona ponosi nama" rekao je on.

Od tada do danas, istakao je, prošlo je 27 godina. Rat je iza nas, ali sukobi su u nama ostali, kako je objasnio, ne da bismo postali bolji u bratskom nadmetanju, već da bismo se, kao nekad, iscrpljivali međusobnim sukobima, u interesu trećih.

"Istorija se, opet, ponavlja. Srbima, kao i uvek, nedostaje jedinstvo, bratska ljubav i okupljenost oko zajedničkih ciljeva", istakao je episkop.

Idući u susret 9. januaru, Danu Republike Srpske, episkop bihaćko-petrovački je pozvao da pogledajmo jedni u druge, da se zagrlimo bratskom ljubavlju i setimo se više od dvadest hiljada junaka na čijoj je žrtvi Republika rasla i uzrasla.

"Čuvajmo je svojom odgovornošću, gradimo je znanjem, slaveći njen rođendan kao simbol našeg opstanka. Proslavimo 9. januar uzdignutog čela, mirno i dostojanstveno, složno i s radošću, onako kako bi to želeli oni čiji su grobovi utkani u srce naše Republike. Nemojmo, kao što smo to često puta činili u prošlosti, obesmisliti sopstvenu žrtvu, dozvoljavajući da nas dele oni koji nam nikada nisu željeli dobro. Čuvajmo našu Republiku Srpsku, jer je ona bila i ostala – kuća naše slobode", poručio je episkop bihaćko-petrovači Sergije.

Kurir.rs / RTRS

Foto: YouTube prtscr / Crkvena opština Surdulica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track