MILO ĐUKANOVIĆ NA SEECP: Zastoj u širenju EU na Balkanu je očekivan i politički najavljen
Foto: AP

EVROPSKE INTEGRACIJE

MILO ĐUKANOVIĆ NA SEECP: Zastoj u širenju EU na Balkanu je očekivan i politički najavljen

Bosna i Hercegovina -

JAHORINA - Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je na otvaranju Samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) na Jahorini da je aktuelni zastoj u integraciji zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju za upućene očekivan i politički najavljen.

On je rekao da su istovremeno ponovljene obeshrabrujuće poruke s nekih od najvažnijih evropskih adresa, od kojih poslednja jasno odbacuje proširenje EU pre dubokih institucionalnih reformi za unapređenje same Unije.

foto: Beta/Slobodan Miljević

"Verujem da ćemo uskoro morati da otvorimo pitanje kakva je stvarno budućnost proširenja EU i jesu li zemlje Zapadnog Balkana i EU i dalje privilegovani partneri ili se vraćamo na poziciju suseda koji dele brigu o perspektivi zajedničkog kontinenta", rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori čvrsto veruju da je evropska perspektiva jedini garant da jugoistočna Evropa postane region mira, bezbednosti i razvoja, zbog čega ih zabrinjava "usporavanje i zamagljivanje" politike proširenja.

Crnogorski predsednik je istakao da "nema važnijeg preduslova za ekonomski i društveni razvoj naših zemalja od jasne upućenosti regiona na Evropsku uniju". Kako kaže, za napredak regiona je ključno sveobuhvatno infrastrukturno povezivanje - transportno, energetsko i digitalno, te unapređenje obrazovanja.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track