PONUĐENO MILION EVRA ZA KAUCIJU BRATA MILIJARDERA: Sud u BiH odlučuje da li će Indijac biti pušten na slobodu!
Foto: PrintScreen

spremni da odreše kesu

PONUĐENO MILION EVRA ZA KAUCIJU BRATA MILIJARDERA: Sud u BiH odlučuje da li će Indijac biti pušten na slobodu!

Bosna i Hercegovina -

Odbrana industrijalca Pramoda Mitala i njegovih najbližih saradnika predložila je Kantonalnom sudu u Tuzli da njihove klijente puste na slobodu uz kauciju.

O toj odluci Kantonalni sud Tuzla najverovatnije će se odlučivati u utorak, s obzirom na to da je ročište o toj temi završeno danas posle 15 sati.

Mital se našao u problemima jer se sumnjiči da je od 2006. do 2015. godine izvukao iz "Global Ispat Koksne industrije Lukavac" (GIKIL) 21 milion maraka (oko 10.715.000 evra), zbog čega je uhapšen prošle sedmice i određen mu je pritvor, piše Avaz.

Prema saznanjima Avaza odbrane su u ponedeljak, u Kantonalnom sudu u Tuzli, ponudile kauciju za svu trojicu uhapšenih u iznosu od 1,5 miliona evra (tri miliona maraka). Mitalova odbrana ponudila je milion evra, a za saradnika Parameša Batačarija i Radživa Dasa pola milona.

foto: Youtube/Printscreen

Sada se očekuje da ovaj novac bude položen kako bi odluka, ako je Sud prihvati, bila pravosnažna i osumnjičeni bi se na taj način branili sa slobode.

Istovremeno, Avaz saznaje da je zatraženo da se položi 11 miliona evra na osiguravanje isplate imovinsko-pravnog zahteva za slučaj osuđujuće presude.

Mital se još nalazi u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i pod nadzorom je lekara zbog narušenog zdravstvenog stanja, dok su Batačari i Das u pritvorskoj jedinici Kaznenopopravnog zavoda Tuzla.

foto: Youtube/Printscreen

Inače, Pramod Mital brat je Lakšmija Mitala, petog najbogatijeg čoveka na svetu. Članovi njegove porodice od kompanije "Mittal Steel" napravili su najvećeg proizvođača čelika na svetu, a njihovo bogatstvo procenjuje se na 17,2 milijarde dolara prema Forbsovoj listi.

Porodična firma "Mittal Steel", koju je osnovao stariji Lakšmi, sa 300 hiljada zaposlenih i godišnjim prihodima od 30 milijardi dolara jedna je od najvećih kompanija za proizvodnju čelika u svetu. U Bosni i Hercegovini, osim GIKIL-a, drže još Železaru Zenica i Rudnik Ljubija kod Prijedora te "Arcelor Mittal".

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track