Najnovije vesti

DRAMA KOD TUZLE, BOŠNJAK PIŠTOLJEM RASTERAO SRPSKE KOMŠIJE: Oni se okupili da proslave seosku slavu, a onda je on zapucao pred policijom i pobegao!
Foto: Avaz.ba

JEZIVO

DRAMA KOD TUZLE, BOŠNJAK PIŠTOLJEM RASTERAO SRPSKE KOMŠIJE: Oni se okupili da proslave seosku slavu, a onda je on zapucao pred policijom i pobegao!

Bosna i Hercegovina

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH oglasio se povodom incidenta u naselju Požarnica kod Tuzle.

Odbor je saopštio da je u petak, 2. avgusta, muškarac bošnjačke nacionalnosti pucnjavom rasterao Srbe koji su se u naselju Požarnica kod Tuzle okupili da obeleže seosku slavu Ilindan.

 

Odbor navodi da se više od 1.000 Srba poreklom iz Požarnice i drugih predratnih srpskih sela Tuzlanskog kraja okupio u Požarnici da obeleži seosku slavu Ilindan.

 

"U popodnevnim satima na skup je automobilom došao jedan od komšija iz naselja Bare bošnjačke nacionalnosti i ispucao celi šaržer iz vatrenog oružja kalibra 9 milimetara, pred očima policije, i zatim pobegao", kaže se u saopštenju i dodaje da su čaure ostale na mestu pucanja, a da se narod koji je došao da obiđe groblja i imanja odmah razišao.

 

foto: Shutterstock

Kako se navodi, policija je krenula u poteru za počiniocem i nije uspela da ga stigne.

 

"Iz želje da ne stvaramo nelagodnu kod retkih povratnika u Tuzlanski kanton, tek danas je odlučeno da se javnost obavesti o ovom incidentu, jer smo hteli da organi i institucije Tuzlanskog kantona uhapse počinioca, a do danas nemamo vesti da je počinilac priveden", saopštio je Odbor.

 

Jasno je, kaže se u saopštenju, da je namera bila da se rastera skup, da se Srbima poruči da niti taj jedan dan nisu dobrodošli.

 

"Ovaj incident bi se mogao pripisati neodgovornom pojedincu, ali treba reći i da je mit o Tuzlanskom kantonu kao oazi multietničnosti, u stvari jedna velika neistina", ocenio je Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

 

foto: Shutterstock

Prema zvaničnoj informaciji Vlade Tuzlanskog kantona od 22. maja 2019. godine, kako se navodi, Vlada Tuzlanskog kantona, u kojoj radi 251 državni službenik, ima samo četiri Srbina državna službenika.

 

U Vladi Tuzlanskog kantona radi 196 namještenika, od toga samo tri Srbina.

Od 4.258 zaposlenih u oblasti predškolskog osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu samo je 72 Srba ili 1,69 odsto.

 

"Prema popisu iz 1991 godine, na teritoriji današnjeg Tuzlanskog kantona je živjelo 13,2 odsto Srba. Ustav Federacije BiH i Ustavi kantona garantuju da će nacionalni sastav zaposlenih u organima kantona biti proporcionalan popisu iz 1991 godine", naveo je Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Avaz.ba

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...