POSLE TROVANJA U BiH DVOJE DECE I DALJE BOLNICI: Sportskom centru zabranjeno da priprema i služi hranu, a oni se vade da je za sve kriva SUNČANICA!
Ilustracija, Foto: Youtube/Firdews Ba

ČEKAJU SE ANALIZE HRANE I VODE

POSLE TROVANJA U BiH DVOJE DECE I DALJE BOLNICI: Sportskom centru zabranjeno da priprema i služi hranu, a oni se vade da je za sve kriva SUNČANICA!

Bosna i Hercegovina -

Zdravstvena slika 11 mladih sportista, koji su u sredu hitno prebačeni na Infektivnu kliniku u Sarajevu zbog trovanja hranom tokom boravka u Sportsko-rekreativnom centru "Ajdinovići" kod Olova, i dalje je nepromenjeno.

Reč je o tinejdžerima uzrasta 14 i više godina koji su u ovom sportsko-rekreativnom centru boravili u rukometnom kampu.

Žalili su se na bolove u stomaku, povraćanje i dijareju i imali su povišenu telesnu temperaturu.

“Analize još traju, a danas će se znati uzrok trovanja”, kazala je jedna od majki dečaka koji je imao navedene simptome.

U sredu su se u popodnevnim satima u Hitnu pomoć u Sarajevu javila još tri dečaka sa sličnim simptomima, dok su dva tinejdžera primljena u Bolnicu u Istočnom Sarajevu.

Osim 11 dece koja su smeštena na Infektivnoj klinici KCUS-a, od kojih je dvoje u teškom stanju, još 15 mladih sportista je tvrdilo da ima stomačnih problema.

Uzrok zdravstvenih problema mogu biti hrana ili voda. Konačnu ocenu će dati Kantonalna inspekcija iz Zeničko-dobojskog kantona,a danas bi trebalo da se objave rezultati analiza.

Inspekcija je zabranila da se u ovom objektu priprema i služi hrana i piće, upotrebljava voda za pripremu hrane i pića iz dovoda u objektu, u kuhinji hotela i ostalim objektima gde se priprema i uslužuje hrana i piće (gril i picerija), do dobijanja izveštaja o mikrobiološkom ispitivanju uzoraka iz laboratorije.

U ovom centru je sporne večeri bilo 300 ljudi na noćenju.

“Od njih 300, 11 dece prijavilo je povraćanje. Prvo su smešteni u Domu zdravlja u Olovu, pa su poslani u KCUS”, kazao je radnik sportskog centra Amer Čulo.

On je dodao da je preuranjeno govoriti o trovanju salmonelom.

“S obzirom na to da je reč o mladim sportistima, deca su pila hladnu Cedevitu i druge sokove. Na meniju su bili i ćevapi, a moguće je i da je u pitanju sunčanica”, dodao je Čulo.

Kurir.rs/Radiosarajevo.ba Foto: Youtube/Firdews Ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track