U SVIM DŽAMIJAMA U BIH ČITANA PORUKA PROTIV PARADE PONOSA: Islam homoseksualnost smatra grehom i razvratom, pa ga zabranjuje
Foto: EPA/FEHIM DEMIR

poruka vernicima

U SVIM DŽAMIJAMA U BIH ČITANA PORUKA PROTIV PARADE PONOSA: Islam homoseksualnost smatra grehom i razvratom, pa ga zabranjuje

Bosna i Hercegovina -

U svim džamijama u BiH je posle redovne molitve u petak (džuma-namaz) vernicima čitana poruka u kojoj se osuđuje najavljena prva Parada ponosa u nedelju u Sarajevu.

Veće muftija podseća vernike na svoj zaključak iz 2015. godine da islam "podstiče na formiranje braka i očuvanje vrednosti braka, potomstva i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva", dodajući da je prema učenju islama "brak ugovor o zajedničkom životu između muškarca i žene zaključen uz obostrani pristanak s ciljem osnivanja porodice, moralnog uzdizanja i zadovoljenja materijalnih, telesnih i duhovnih potreba među supružnicima i njihovim potomstvom".

U pomenutom zaključku od pre četiri godine se naglašava da se nedvosmisleno "homoseksualnost u izvorima islama kvalifikuje velikim grehom i razvratom i kao takav zabranjuje", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Stoga Veće muftija povodom najavljenog okupljanja u nedelju poziva vernike "da se distanciraju od promocije velikog greha".

"Skrećemo pažnju vernicima da nijednom pojedincu, ma ko bio, nije dozvoljeno nasilje prema bilo kojem čoveku zbog njegovog ličnog uverenja i orjentacije". ističe se u saopštenju Veća muftija BiH.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track