BOŠNJAČKI LIST PROTIV ZUKORLIĆA: Evo zašto nije prihvatljiv kandidat za velikog muftiju Islamske zajednice BiH
Foto: Filip Plavčić

reakcija

BOŠNJAČKI LIST PROTIV ZUKORLIĆA: Evo zašto nije prihvatljiv kandidat za velikog muftiju Islamske zajednice BiH

Bosna i Hercegovina -

Kandidatura bivšeg muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića za reis ul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini srpsku javnost je iznenadila, a bošnjačku zatekla, i to neprijatno, sudeći po pisanju Avaza.

U tekstu "Zašto Kavazović, a ne Zukorlić", Avaz, naime, otvoreno "lobira" za Zukorlićevog protivkandidata, aktuelnog reisul-l-ulemu Huseina Kavazovića, navodeći da je IZ u BiH "izvukao iz politike, pozicionirao je kao međunarodni faktor...", dok Zukorlića nazivaju "propalim političarem", a najviše mu zameraju da se priklonio politički predsednikau Srbije Aleksandru Vučiću.

Osim što Zukorliću zameraju, kako kažu, raskalašan život i nekoliko žena, što, napominju, doduše, po islamu nije zabranjeno, ali u BiH nije ni prihvatljivo, tvrde da bi njegovo imenovanje za reisa bilo "korak unazad onome što je Kavazović radio", jer se kroz celu njegovu karijeru provlači politika.

"Ono što je trenutno možda i najgore jeste da on poručuje da IZ BiH treba odmaći od politike. To, međutim, govori dok sedi u klupi Skupštine Srbije kao šef Stranke pravde i pomirenja. Još gore je što se politički priklonio Aleksandru Vučiću", zaključuje Avaz.

Navode i da je reis Kavazović duhovni vođa kakvog zaslužuju Bošnjaci, dok je Zukorlić poznat "po rasipničkom životu". Avaz se ne uzdržava ni od upotrebe grubih kvlafikacija na račun Zukorlića poput ocene da je medijski-tabloidna marioneta".

U međuvremenu Kavazović i Zukorlić predstavljaju programe svog rada u muftijstvima širom BiH, a Sabor IZ u BiH će poglavara birati 12. oktobra.

Zukorlić je, inače, godinama bio predsednik i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, koja je organizaciono vezana za Sarajevo. Trenutno je poslanik u Narodnoj skupštini Srbije i predsednik manjinske Stranke pravde i pomirenja.

U intervjuu sarajevskom partalu Klix, nakon verifikacije kandidature za poglavara IZ u BiH, Zukorlić je izjavio da će, ako bude izabran, politiku ostaviti po strani.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Filip Plavčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track