Najnovije vesti

AMIR (16) IZ AVGANISTANA PROVODI ZIMU U BIH I ŽALI SE NA LOŠE USLOVE: U kampu nema hrane i vode! Kad pređemo u Hrvatsku njihova policija nas uhvati, pretuče i uzme nam sve! (VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/Klix.ba

teška situacija

AMIR (16) IZ AVGANISTANA PROVODI ZIMU U BIH I ŽALI SE NA LOŠE USLOVE: U kampu nema hrane i vode! Kad pređemo u Hrvatsku njihova policija nas uhvati, pretuče i uzme nam sve! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Amir iz Avganistana jedan je od oko stotinu migranata koji su ovih dana zaklon od nevremena pronašli u ruševinama preduzeća Krajina metal u Bihaću. Ovaj šesnaestogodišnjak jedan je od retkih koji pristaje govoriti za medije. Žali nam se da su uslovi koje imaju u BiH izuzetno loši.

U migrantski kamp Vučjak ne žele ići, a u Biru im je daju. U razrušenim prostorijama pokušavaju da se zagreju i nahrane dok im se ne pruži šansa za pokušaj odlaska.

Većina mladića su maloletni. Od napuštenih kancelarija napravili su sebi sobice kako bi mogli prespavati. Priča nam kako ih policija tera u Vučjak gde nemaju vode, a hrana je veoma loša, piše Klix.

"Policija loše postupa s nama u BiH, a kad pređemo u Hrvatsku, ako nas njihova policija uhvati, pretuku nas, uzmu nam sve, torbe, jakne, telefone, novac, sve…", žali se Amir dok priča kako ima i gorih slučajeva od njegovog.

Načelnik Grada Bihaća zatražio je od MUP-a Unsko-sanskog kantona da isprazni napušteni objekat doma penzionera koji poslednjih dana takođe služi kao sklonište migrantima.

Sve ovo dešava se u vreme kada stižu informacije kako bi do zatvaranja kampa Vučjak, za koji su mnoge organizacije svedočile da je neuslovan, trebalo doći u narednih sedam dana. Ova odluka donesena je usled konstantnih pritisaka međunarodne zajednice. Tu trenutno boravi blizu 800 migranata.

Na poslednjoj sednici Gradskog veća data je saglasnost na lokaciju Lipa kao jedinu u vlasništvu Grada Bihaća za formiranje privremenog prihvatnog centra za migrante. Ipak, pitanje je hoće li i kada do realizacije tog predloga doći zbog protivljenja predstavnika Srba iz sela Lipa i okolnih sela.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...