VELEOBRT U SLUČAJU SMRTI LANE BIJEDIĆ Poznati svetski patolog tvrdi: Nije ubijena, radi se samoubistvu
Foto: Facebook/Nina Bijedić

nove tvrdnje

VELEOBRT U SLUČAJU SMRTI LANE BIJEDIĆ Poznati svetski patolog tvrdi: Nije ubijena, radi se samoubistvu

Bosna i Hercegovina -

Tužilaštvo i vrh policije MUP-a ZHŽ su, već sredinom novembra 2019. godine, od strane renomiranog svetskog forenzičnog patologa Džona Klarka bili argumentirano upoznati da se u slučaju smrti Lane Bijedić radi o padu s velike visine u vodu, ali su uprkos tome nastavili su da istražuju ubistvo.

Klark je predložio da napravi nalaz i brani ga pred sudom, novinarima ili pred bilo kojim timom patologa na svetskom nivou.

Na sastanku, koji je protekle nedelje održan u prostorijama MUP-a ZHŽ, pale su teške optužbe na relaciji predstavnika Centra za forenzička veštačenja i tužilaca koji su vodili istragu.

Veštakinja za biološke tragove Centra za forenzička veštačenja pri FUP-u Elma Karahasanović je na sastanku temeljno obrazložila sve okolnosti oko dobre volje renomiranog patologa, odnosno da je u novembru 2019. godine, u vezi sa slučajem Lane Bijedić, pozvala postupajućeg tužioca Josipa Aničića u Sarajevo kako bi ga upoznala sa Klarkom.

Karahasanovićeva je posebno istakla da je, nakon pregleda nalaza obdukcije, stepena i vrste povreda na telu Lane Bijedić, patolog Klark nedvosmisleno utvrdio da se radi o padu s velike visine u vodu, te je čak ponudio tužiteljstvu da besplatno napravi nalaz i mišljenje.

Iako su već mesec dana nakon pronalaska beživotnog tela Lane Bijedić, komesar Galić i tužitelj Aničić imali ove informacije, oni su beskompromisno, iz samo njima znanih razloga odbacili teoriju svetskog stručnjaka iz područja forenzične patologije i istragu nastavili da vode kao ubistvo.

Veštakinje Karahasanović upitala je tužitelje Čuljka i Aničića zašto nisu prihvatili Klarkovu sugestiju i telo Lane Bijedić zadržali kako bi se omogućio pristup eventualnim potrebnim uzorcima. Ali obojica su ćutali.

(Kurir.rs/Ljubiski.net/Facebook/Nina Bijedić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track