RIMOKATOLIKA JE SVE MANJE U BIH: Sve se manje rađaju i krštavaju, samo je smrtnost povećana
Foto: Profimedia

statisika

RIMOKATOLIKA JE SVE MANJE U BIH: Sve se manje rađaju i krštavaju, samo je smrtnost povećana

Bosna i Hercegovina -

Krajem 2019. godine u Bosni i Hercegovini je bilo nešto više od 353.000 katolika, što je za 11.000 manje nego godinu dana ranije, navodi se u izvještaju koji je u ponedeljak objavila Vrhbosanska nadbiskupija.

To su podaci koje Crkva prikuplja svake godine nakon svešteničkog blagoslova domova, a oni su ujedno i najrelevantniji pokazatelj približnog broja Hrvata koji žive u BiH, mada su realno nešto više, jer nisu svi proglašeni vernicima.

Većina katolika i dalje živi u Mostarskoj biskupiji, sa stanovništvom od nešto više od 170.000, što je pad od 645 u odnosu na 2018. godinu.

Najdramatičnije smanjenje broja vernika je u Vrhbonskoj nadbiskupiji. Prema podacima sveštenika, sada ima nešto manje od 138.000 vernika, što je pad od 9.148 pre godinu dana.

Najmanja Trebinjska eparhija, koja godišnje ima svega 17.000 vernika, izgubila je čak 1068. Podaci o krštenjima još su dramatičniji za Crkvu, jer pokazuju da ih je u tri biskupije bilo manje nego u 2018., a samo u Mostaru taj se broj povećao za samo 55 krštenja.

U svim eparhijama povećavala se samo smrtnost.

Kurir.rs/Dnevnik.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track