Najnovije vesti

KOMŠIĆ U UN NAPAO SRBIJU I HRVATSKU: Njihov strateški cilj je da prisvoje deo teritorije Bosne i Hercegovine!
Foto: Printscreen/YouTube

ne prestaje

KOMŠIĆ U UN NAPAO SRBIJU I HRVATSKU: Njihov strateški cilj je da prisvoje deo teritorije Bosne i Hercegovine!

Bosna i Hercegovina

Komšić se obratio Generalnoj skupštini UN-a iako nije imao saglasnost tročlanog državnog Predsedništva zemlje koju predstavlja

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u Njujorku, direktno je optužio Srbiju i Hrvatsku da pokušavaju da prisvoje deo teritorije Bosne i Hercegovine.

"Njihove tendencije na diplomatskom planu u kojima negiraju temeljna ljudska prava pojedinaca, kako bi kroz neka imaginarna kolektivna prava ostvarili veoma jasne ciljeve, prevladavaju dobrosusedske odnose, jer se i u tim aktivnostima i namerama krije strateški cilj prisvajanja dela teritorije Bosne i Hercegovine", istaknuo je Komšić.

Komšić, za koga Hrvati u BiH smatraju da je izabran glasovima Bošnjaka i protivno njihovoj volji, obratio se Generalnoj skupštini UN-a iako za to nije imao saglasnost Predsedništva BiH, prenosi Hina.

On je zahteve hrvatskih stranaka za legitimnim političkim predstavljanjem okarakterisao kao "diskriminaciju manjina", navodeći kako su upravo te političke grupacije pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije osuđeni za "udruženi zločinački poduhvat", aludirajući na presudu šestorici zvaničnika Herceg Bosne.

Također je kritikovao i srpsku stranu u BiH navodeći da negira presude o genocidu i zločinu protiv čovečnosti.

"Da je ovo još složenija priča, govori nam i taj podatak da nam se pokušava nametnuti, čak i diplomatskim aktivnostima na međunarodnoj sceni, postojanje diskriminacije i nejednakosti građana Bosne i Hercegovine, kroz isticanje etničke pripadnosti dela građana, tražeći veća prava za etničke zajednice koje susedne zemlje podržavaju, ali uvek na štetu temeljnih ljudskih prava“, istakao je Komšić.

On je kritikovaoi predstavnike međunarodne administracije angažovane u BiH navodeći kako bi trebalo samo da zastupaju interese građana, a ne kolektiviteta.

"Osim što je tako nešto u potpunosti neprihvatljivo, to je ujedno i veoma opasno“, rekao je.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja