KRISTIJAN ŠMIT SE NEĆE OBRATITI NA SAVETU BEZBEDNOSTI UN: U konačnoj verziji rezolucije o BiH se ne pominje Visoki predstavnik!
Foto: Profimedia

insistiranje rusije

KRISTIJAN ŠMIT SE NEĆE OBRATITI NA SAVETU BEZBEDNOSTI UN: U konačnoj verziji rezolucije o BiH se ne pominje Visoki predstavnik!

Bosna i Hercegovina -

Savet bezbednosti UN usaglasilo je tekst rezolucije o BiH, a u konačnoj verziji kojom se produžava mandat Eufora neće biti pomenuta institucija Visokog predstavnika, prenosi večeras Dnevni Avaz.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit neće govoriti pred Savetom bezbednosti UN. To je, ukratko, epilog višednevnih pregovora koje su članice Saveta bezbednosti UN vodile u Njujorku, navodi list.

U rezoluciji je produžen na još godinu dana mandat Eufora-Altea pošto je, kako se navodi, Savet bezbednosti utvrdio da "situacija na području bivše Jugoslavije i dalje predstavlja pretnju medjunarodnom miru i sigurnosti".

Sednica Saveta bezbednosti o BiH jutros je bila odložena, a kasno danas posle podne saopšteno je da će biti održana sutra u 21 sat po srednjoevropskom vremenu.

Ruska Federacija je, od početka insistirala da se OHR izbaci iz teksta. U drugoj verziji rezolucije koja je bila razmatranju u ponedjeljak, OHR je bio naveden, ali bez bonskih ovlašćenja. Ali, u utorak popodne članice Saveta bezbednosati su usaglasile tekst rezolucije i, kako se može videti, OHR i visoki predstavnik se nigde ne pominju, navodi RTRS.

U tom telu Ujedinjenih nacija će se svakako čuti i glas Srpske. Vlada je uputila svoj izveštaj, u kojem jasno stoji da je krizu u BiH izazvao niko drugi do bivši i poslednji visoki predstavnik Valentin Incko, nametanjem izmena krivičnog zakona.

Kurir.rs / Beta, RTRS Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track