POSLE MASOVNE KUPOVINE BRAŠNA I ULJA, U BIH KRENULI DA KUPUJU EVRE: Mnogi tvrde da je to zbog iskustva iz rata, nadležni smiruju!
Foto: Shutterstock

ekonomija

POSLE MASOVNE KUPOVINE BRAŠNA I ULJA, U BIH KRENULI DA KUPUJU EVRE: Mnogi tvrde da je to zbog iskustva iz rata, nadležni smiruju!

Bosna i Hercegovina -

Nakon masovne kupovine brašna i goriva, veliki broj građana BiH sada menja konvertibilne marke (KM) u evre. Dakle, od početka rata u Ukrajini zaposleni su imali pune ruke posla.

Kontaktirali smo većinu menjačnica i dobili informaciju da za manje iznose novca razmena KM u evre teče nesmetano. Problem nastaje kada građani žele da razmene veće količine, piše Dnevnik.ba.

Ekonomski analitičari objašnjavaju da ne treba paničariti zbog promene KM u evre i da se time smanjuje količina novca u opticaju. Konvertibilna marka je, kažu, veoma stabilna, kao i pre mesec dana i pre godinu dana

Pre svega, važno je pogledati propise.Osnovni razlog za nedostatak evra ili bilo koje strane valute su propisi koji regulišu gotovinski maksimum u menjačnicama ovlašćenih menjačnica.koliko bi klijenti želeli sa određene valute, to nije samo sada već ima i sezonskih perioda kada ne možemo imati dovoljno srpskih dinara itd.“, objašnjava Nejra Uštović Pektić, direktorka Ekskluziv čejndž BiH.

Građani, pak, objašnjavaju da je masovna promena KM u euro proizvod straha i lošeg iskustva iz rata u BiH.

"Poučeni lošim iskustvom, u pravu su. Nisam, ali nameravam", kaže jedan građanin, dok drugi objašnjava: "Eno moj raj koji skuplja novac. Kažu: u tom ratu smo ostali bez para. …. Dakle, sada svi imaju sefove po kući… nesigurnost je velika”.

Centralna banka BiH odgovorila je na zahtev N1 da su svi zahtevi komercijalnih banaka za podizanje evro gotovine uspešno realizovani i da je domaća valuta KM stabilna i da nije ugrožena.

"Kurs KM prema evru je fiksan i definisan Zakonom o Centralnoj banci. Komercijalne banke u Bosni i Hercegovini kupuju i prodaju konvertibilne marke za evro na zahtev, bez ograničenja i po zakonom utvrđenom kursu", navodi se u saopštenju. saopćeno je iz Centralne banke BiH.

Takođe, intervjuisani ekonomski analitičari objašnjavaju da nema potrebe za panikom zbog promene KM u eure i da se time smanjuje količina novca u opticaju. Prema njihovim rečima, konvertibilna marka je veoma stabilna, kao i pre mesec i godinu dana, piše Dnevnik.ba.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track