POSLE DESPOTA STIGAO I VIHOR Republika Srpska predstavila novo oklopno vozilo za MUP! Lakši, a žilaviji! VIDEO
Foto: FOTO Printscreen Youtube

srpski oklop

POSLE DESPOTA STIGAO I VIHOR Republika Srpska predstavila novo oklopno vozilo za MUP! Lakši, a žilaviji! VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je, povodom tri decenije postojanja, predstavilo novo oklopno vozilo Vihor, novi proizvod kompanije Tehnički remont Bratunac.

Vozilo je kako je saopšteno teško ispod šest tona, ima balističku i protivminsku zaštitu kao i Despot, ali je, za razliku od njega, duplo lakše, zadržavajući sve balističke karakteristike.

Ovo vozilo, za razliku od Despota, predviđeno je za pet ljudi.

Iz kompanije Tehnički remontni zavod Bratunac TRB su naveli da je vozilo bazirano na modularnoj šasiji, a nastalo je uz svesrdnu pomoć i saradnju sa MUP-om Srpske.

- Vihor je projektovan za 2+2 ili 2+3 člana posade, smještena u zasebnoj balistički zaštićenoj kapsuli sa modularnom balističkom zaštitom – nivo B6, STANAG 4569 nivo dva eventualno tri, kao i protuminskom zaštitom do nivoa 2b. Kapsula ima 4 bočna vrata, uz višenamjenski tovarni prostor za transport osoblja ili robe posebne namjene - objasnili su iz komapnije.

Vozilo, dodaju, ima permanentni pogon na četiri točka, nezavisno ogibljenje prednje i zadnje pogonske osovine, aluminijumske felne sa pneumaticima dimenzija 365/80R20 i runflat umecima, kao i centralni sistem regulacije pritiska u pneumaticima.

- Vihor ima dizel motor minimalne snage 200kW, 6-stepeni automatski mjenjač, dvostepeni razvodnik pogona, a od opreme A/C, ventilacija, kamere, dži-pi-es, PP sistem, otvore za dejstvovanje iz vozila, nosače naoružanja, svjetlosna i zvučna signalizacija - navodi se u saopštenju.

Većinski vlasnik TRB-a Slaven Ristić rekao je da su i Despot, a sada i Vihor konceptualna vozila koja nisu rađena na platformama komercijalnih vozila.

On je naveo da su TRB vozila kompletno razvijena uz korištenje najnovijih komponenti i onog što vojna tehnika i industrija nudi na tržištu.

- Licence su naše u potpunosti i razvoj naših ljudi i inženjera, kao i radnika koji su dokazano stasali da ponesu epitet pravih konstruktora najmodernije vojne tehnike u oblasti vozila, tj. točkaša - rekao je Ristić.

On je naglasio da su u razvoju vozila Vihor integrisani i uvaženi svi zahtevi koje je Specijalna antiteroristička jednica MUP-a Republike Srpske imala, kroz konstruktivne kritike i predloge poboljšanja.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track