REPUBLIKA SRPSKA ĆE BITI DEO SRBIJE! Dodik: Nećemo da živimo u državi sa onima koji nas nazivaju genocidnim!
Foto: screenshot Video Plus

REPUBLIKA SRPSKA ĆE BITI DEO SRBIJE! Dodik: Nećemo da živimo u državi sa onima koji nas nazivaju genocidnim!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras na mitingu "Srpska te zove" u Banjaluci da srpski narod ne može da živi u istoj zemlji s onima koji pokušavaju da ga proglase genocidnim.

"Nemojte to da radite, jer to ne doprinosi životu u BiH. Ovo nas neće spojiti, ovo nas trajno razdavaja i ne želimo da živimo s vama koji kažete za srpski narod da je genocidan. Ne želimo da živimo s vama i nećemo biti s vama u istoj državi", rekao je Dodik, aludirajući na rezoluciju o genocidu u Srebrenici o kojoj će glasati Generalna skupština UN.

Dodik je večeras, pred više hiljada ljudi, pozvao bošnjačke političare na dogovor i suživot, ali je naveo da će "Republika Srpska, ako to ne žele, postati sastavni deo Srbije čim se stvori prva prilika".

Banja Luka, Srpska te zove
foto: screenshot atvbl

"Valjda će i Donald Tramp pobediti na novembarskim izborima u SAD", kazao je Dodik tim povodom.

Dodik je izrazio pijetet prema srebreničkim žrtvama, a njihovim porodicama saučešće, ali je ponovio da se u Srebrenici jula 1995. nije desio genocid.

"To je bio zločin na kraju rata, nakon zamora i mržnje, ali nije bio genocid", kazao je Dodik.

Najavio da će 2. maja, kada se u Generalnoj skupštini UN bude odlučivalo o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, ceo politički vrh Republike Srpske celog dana biti u Srebrenici.

"Time ćemo pokazati da se ne stidimo Srebrenice i da je Srebrenica u Republici Srpskoj", kazao je Dodik.

Srpska te zove, miting
foto: Printscreen/Facebook/RTRS

On je rekao da ljudi u Republici Srpskoj "ne prihvataju etiketu genocidnog naroda", i dodao da Republika Srpska "nije inat, već sloboda".

Bosnu i Hercegovinu je nazvao "sra..m od države", a govor je završio povicima: "Živela Srbija", "Živela Rusija", "Živela Republika Srpska".

Učesnici večerašnjeg skupa na Trgu Krajine u Banjaluci, koji su organizovale vladajuće stranke u Republici Srpskoj, stigli su autobusima iz svih delova tog entiteta BiH, a prisutni su bili i zvaničnici Srbije - predsednica Skupštine Ana Brnabić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao i predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski.

Predstavnici opozicionih stranaka iz Republike Srpske nisu bili na mitingu, koji su okarakterisali kao stranački skup. Iz opozicije je na mitingu bio jedino gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Kurir.rs/Beta/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track