GRUPA #GRAĐANSKI: Policija u Crnoj Gori prekoračila ovlašćenja i nečovečno se ponašala
Foto: Reuters 2015

Potvrda

GRUPA #GRAĐANSKI: Policija u Crnoj Gori prekoračila ovlašćenja i nečovečno se ponašala

Crna Gora -
Crnogorska organizacija traži utvrđivanje odgovornih za izazivanje nasilja na protestima

Inicijatori Protestnog memoranduma, koja deluju pod imenom „#Građanski" kojim je apelovala na učesnike protesta na mirno i nenasilno ponašanje, pozdravila je zaključke Saveta za građansku kontrolu rada policije, pišu Vijesti.

Savet je, kako se navodi u saopštenju, preneo svoje nedvosmislene zaključke o prekoračenju policijskih ovlašćenja u slučaju Milorada Martinovića, kao i da je isto lice podvrgnuto mučenju, nečovečnom i ponižavajućem tretmanu prilikom kojeg je došlo i do oštećenja njegovog motornog vozila.

Savet je takođe doneo zaključak, da je došlo do neprimerene upotrebe sile prema uredniku portala IN4S, Gojku Raičeviću, kao i da su policijski službenici prekomerno upotrebili silu prema građanima koji u trenutku službenog postupanja ne pružaju bilo kakav otpor.

Savet je iskazao zabrinutost povodom ovog postupanja i ocenjuje da je posredi prekoračenje ovlašćenja i neprimerena primena ovlašćenja koja ukazuje na nedostojnost obavljanja policijskog posla i ozbiljnu povredu etičkih standarda i integriteta policije.

"Do nereda je došlo nakon što su se vođe protesta sa bine odrekli svake odgovornosti za dalje postupke mase, što je izazvalo reakciju policije prilikom kojeg su rasterani demonstranti. Bez obzira na opravdanost reakcije policije na incidente na platou ispred Skupštine grupa „#Građanski”, izražava zabrinutost da je došlo do prekomerne upotrebe sile, kao i prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika/ca u više drugih slučajeva," stoji u saopštenju.

Primarni zadatak Uprave policije mora biti utvrđivanje identiteta inicijatora nasilja, pa se tek onda baviti indirektnom odgovornošću organizatora, koji su, dodaje se u saopštenju, izneverili očekivanja i želje najvećeg dela građana okupljenih na samim protestima, koji su želeli i očekivali da protesti zaista budu mirni i nenasilni.

"Neodgovorno ponašanje opozicionih lidera na protestu ne može ni na koji način da dovede u pitanje građansku motivaciju protesta niti da oslobodi režim od optužbi za prekomernu upotrebu sile ili od osnovanih sumnji za njegovu direktnu umešanost u izazivanje nasilja u toku protesta".

Video zapisi koji svedoče o ovim napadima, u formi pritužbe na rad dostavljeni su na izjašnienje Savetu za građansku kontrolu rada policije, od strane grupe ”„#Građanski”. Ona očekuje izjašnjavanje povodom ovih slučajeva kako bi se utvrdile objektivne činjenice, ali i priznala odgovornost i zakonski gonili i sankcionisali počinioci.

Od Uprave policije zahtevaju utvrđivanje identiteta svih izgrednika koji su započeli nasilje na samim protestima. "Postoji više desetina video zapisa, koji su na raspolaganju javnosti putem kojih se, pažljivom analizom može utvrditi identitet počinioca, inicijatora nasilja, na do tada mirnim i građanskim protestima," navodi se u saopštenju."Dodatno, izražavamo zabrinutost usled činjenice da je na više lokacija u gradu, o čemu takođe svedoče video zapisi, vršen neopravdan progon učesnika/ca prekomernim korišćenjem sredstava prinude, konkretno suzavca, koji je, kako kao očevici i prisutni na samim protestima cenimo, nepotrebno prekomerno upotrebljavan i ispaljivan direktno u masu koja se udaljavala od lokacije inicijalnih incidenata kao i, što je dodatno zabrinjavajuće, među novinare".

Sa druge strane, dodaje se, internetom kruži snimak na kojem se zapažaju maskirana lica kod zgrade stare Vlade, te smatraju da je neophodno da se u što skorijem roku skine veo tajne sa sigurnosnih kamera sa zgrade stare Vlade i javnosti se prezentira iz kojeg pravca stiže pomenuta grupa, kako bi se izbegla svaka dalja manipulacija.

"Pozivamo sve građane koji imaju podatke, saznanja, fotografije, video zapise koji mogu pomoći otkrivanje identiteta izgrednika/ca inicijatora protesta, ali i neprofesionalno ili brutalno postupanje policijskih službenika/ca kao i sve oblike prekoračenja ovlašćenja, te informacije dostave Savetu za građansku kontrolu rada policije, Instituciji zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Upravi policije, ili nevladinim organizacijama i neformalnim udruženjima građana/ki koji su pratili proteste," stoji u pozivu.

Grupa #Građani uputila je javnost i nadležnim institucijama pitanja koja, po njihovom mišljenju, traže najhitnije odgovore:

Ko su policijski službenici/ce koji su vršili nasilje nad Miodragom Martinovićem?

Ko je policijski službenik/ca koji je fizički nasrnuo na Gojka Raičevića?

Ko su policijski službenici/ce koji su prekoračili ovlašćenja i prekomerno upotrebili silu u Zlatarskoj ulici i zbog čega lica nisu privedena nakon prebijanja ?

Ko je komandovao policijom u noći protesta i čitav lanac komande koji je bio aktivan u subotu veče?

Ko je doneo odluku da se sa obe strane Blažovog mosta ispaljuje suzavac i tako zarobio ljude na mostu?

Planira li Uprava policije da prikupi i objavi snimke sa svih sigurnosnih kamera u Podgorici koje su pokrivali mesta gde se odvijala akcija policije?

Da li je ispitana prekomerna upotreba sredstava prinude, kao i način ispaljivanja suzavca u masu i među pripadnike/ce medija?

Odogovore na ova pitanja zahtevaju opšte dobro Crne Gore, njen ustavni i zakonski poredak i demokratska politička kultura.

(Vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track