SAD MOGU DA DAJU OTKAZ: Doživotna naknada crnogorskim majkama sa troje i više dece!

Novi zakon od 1. januara 2016.

SAD MOGU DA DAJU OTKAZ: Doživotna naknada crnogorskim majkama sa troje i više dece!

Crna Gora -
Žena koja ispunjava uslov za naknadu, moraće da se odluči između naknade i plate, odnosno naknade i penzije

PODGORICA - Od 1. januara 2016. godine zaposlene majke troje i više dece u Crnoj Gori, koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža, primaće doživotnu mesečnu naknadu.

Prvog dana naredne godine na snagu stupaju izmene Zakona o socijalnoj i dečijoj zaštiti koje će obradovati oko pet hiljada žena u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore. Žena koja ispunjava uslov za naknadu, moraće da se odluči između naknade i plate, odnosno naknade i penzije. To znači da se ne može primati i plata i naknada, odnosno penzija i naknada.

Zaposlene majke sa troje i više dece, koje imaju 25 ili 15 godina radnog staža, primaće doživotnu mesečnu naknadu u iznosu 70 odsto prosečne neto zarade u Crnoj Gori u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo. Žene koje imaju 15 godina kumulativnog radnog staža i troje i više dece primaće naknadu 40 odsto prosečne neto zarade. Prosečna neto zarada u Crnoj Gori iznosi 477 eura. To znači da će majke sa troje i više dece primati po 333, odnosno 193 eura.

Zakonom je propisano da jedan od roditelja-njegovatelja, koji njeguje i brine o licu koje je korisnik lične invalidnine, nezavisno od radnog i penzijskog statusa, ima pravo na novčanu naknadu, prenose Vijesti.

"Visina naknade roditelju-negovatelju lica koje je korisnik lične invalidnine iznosi 193 eura mesečno. Roditelju-negovatelju koji neguje i brine o dvoje ili više dece sa smetnjama u razvoju, od kojih je najmanje jedno lice korisnik lične invalidnine ili pomoći drugog lica, nezavisno od radnog i penzijskog statusa roditelja negovatelja, pripada naknada od 193 eura mesečno, za svako lice pojedinačno. Pravo na naknadu roditelju-negovatelju prestaje trajnim smeštajem lica - korisnika invalidnine, u javnu ustanovu", predviđeno je Zakonom.

(Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track