OMBUDSMAN ZABRINUT: U Pljevljima osvanuli grafiti koji vređaju muslimane
Foto: Zorana Jevtić

Neprihvatljiva retorika

OMBUDSMAN ZABRINUT: U Pljevljima osvanuli grafiti koji vređaju muslimane

Crna Gora -

U Pljevljima su na pojedinim kućama osvanuli grafiti koji vredjaju muslimane, što su danas oštro osudili crnogorski zaštitnik ljudskih prava i sloboda i pojedine partije.

Na zidovima pojedinih kuća u ponedjeljak ujutro osvanuo je grafit "muslimani smrde".

Crnogorski ombudsman Šućko Baković je u reagovanju izrazio zabrinutost i oštar protest zbog grafita koji vređaju muslimane i ocenio da takve poruke podsećaju na devedesete i događaje koji su "oskrnavili sliku Pljevalja, jednog od gradova koji je bio primer međuetničkog sklada i suživota različitih vera i nacionalnosti". Ombudsman je poruke u Pljevljima okarakterisao kao govor mržnje i, pored društvene osude, zatražio da se utvrdi individualna krivična odgovornost.

"Pljevlja su bila i moraju ostati centar okupljanja, tačka susreta na tromeđi država na kojoj su nastale briljantne umotvorine i baština jedne multietničke i multinacionalne kulturne sredine", naveo je Baković i poručio da "pokušaj poništavanja ovih vrednosti mora biti osuđen… od cele Crne Gore i svih relevantnih društvenih faktora koji kreiraju život u njoj".

Pojavu grafita uvredljive sadržine osudili su i lokalni odbori Bošnjačke stranke (BS) I Socijalističke narodne partije (SNP), koja, izmedju ostalog, takvu retoriku pripisuje predizbornoj kampanji za oktobarske parlamentarne izbore, a koja je u toku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track