BEČKI STANDARD O MEDOJEVIĆU: Ostaje zabarikadiran u parlamentu dok vlasti ne povuku nalog za njegovo hapšenje!
Foto: Vijesti.me/ Luka Zeković, Foto: Vijesti.me/ Luka Zeković

STRANI MEDIJI O DRAMI U CRNOJ GORI

BEČKI STANDARD O MEDOJEVIĆU: Ostaje zabarikadiran u parlamentu dok vlasti ne povuku nalog za njegovo hapšenje!

Crna Gora -

Naređenje za hapšenje Nebojše Medojevića je najbolja PR akcija koja mu se ikad desila, ali medijska bomba je i to, što Medojević – čije ime znači "neustrašivi" - od toga pravi.

Naime, 51-godišnji šef crnogorske opozicione partije Pokret za Promjene se od prošle nedelje zabarikadirao u parlamentu u Podgorici, a ako treba, ostaće tamo i celo leto - sve dok naređenje za njegovo hapšenje ne bude povučeno.

U Crnoj Gori, sa one strane velikodušnih interpretacija vladavine prava, nije neuobičajno da se opozicioni političari kriminalizuju, pre svega ako tako dobro verbalno nokautiraju kao ovaj čovek, koji je rođen u Pljevljima, na severu Crne Gore. Medojević je uvek bio ustanik. I kad su tokom rata devedesetih godina prošlog veka muslimani u njegovom gradu bili napadani, založio se za njih.

On se jasno pozicionirao i protiv Slobodana Miloševića, a i onih Crnogoraca koji su podržavali rat protiv Hrvatske. Već tada je njegov glavni neprijatelj bio potonji dugotrajni regent Milo Đukanović.

Ranije je Medojević igrao košarku. Svojoj ženi Marini je odan u dubokoj ljubavi. I kad god ima vremena - čita. No, njegova prava i iskrena strast je politička borba protiv Đukanovića, koji u državi od svega 620.000 građana lako može da diriguje svima.

Medojević Đukanovića optužuje da je povezan sa organizovanim kriminalom. A i za bogaćenje. Konflikt među njima se odvija brutalno. I preko medija, koje u Crnoj Gori koriste kao oružje.

Pokoji posmatrač pretpostavlja da ovo naređenje za hapšenje u stvari ima za cilj da službama omogući ulaz u Medojevićeve kompujtere, ne bi li otkrile njegove obaveštajne kontakte.

Muškarac sa dubokim glasom, Medojević je počeo karijeru kao socijaldemokrata. Godine 1991 je bio šef Agencije za Investicije. I Agenciju i socijaldemokratiju je napustio 1999. uz gromoglasnu kritiku.

Već 2002. osniva privredno orijentisani i desno-konzervativni Pokret za promjene. Godine 2008. je bio i predsednički kandidat. Njegov veliki uzor je bivši predsednik Češke Vaclav Klaus, sa kojim deli i evroskepticizam.

Medojević je bio za Bregzit. Podržao je Donalda Trampa u njegovom novom orijentisanju Sjedinjenih Američkih Država u pravcu Kine i Rusije. Otac dvoje dece, on održava dobre kontakte i sa bavarskom CSU.

(Kurir.rs/ Standard/ Adelhajd Velfl)

Prevod: Mirko Vuletić

Foto: Vijesti.me/Luka Zeković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track