Predsednik Matice srpske i profesor PMF-a optužuje ANB da ga prisluškuju!
Foto: In4S

žalio se i vrhovnom sudu

Predsednik Matice srpske i profesor PMF-a optužuje ANB da ga prisluškuju!

Crna Gora -

Predsednik Izvršnog odbora Matice srpske, jedan od pokretača “Slobode” i profesor na PMF-u Vladimir Božović je i dalje, nezakonito, pod merama tajnog nadzora Agencije za nacionalnu bezbednost, piše podgorički portal In4s.

To se, kako se navodi, može zaključiti iz odgovora ANB-a, na pitanja koja im je postavio Božović. Naime, Božović je 9. marta tražio da ga ANB obavesti da li su oni preduzimali mere prikupljanja podataka o njemu i da li služba vodi evidenciju njegovih ličnih podataka. Tražio je da mu ANB stavi na uvid dokumenta o prikupljenim podacima. U šturom odgovoru ANB-a se navodi da se za to “nisu stekli uslovi propisani članom 18 stav 4, Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbednost”.

- Drugim rečima, ANB je potvrdio ono što je Božović i znao – da je čelnik Matice srpske i univerzitetski profesor pod merama ANB-a - piše ovaj podgorički portal.

foto: In4S

- Božović je osim angažmana u Matici, na Univerzitetu i u “Slobodi”, jedan od osnivača informativnog portala IN4S. Zanimljivo je i to da je aktivnost UDBE primetno pojačana u toku afere “državni udar”, gde se registruje njegovo učešće u pripremi odbrane, a sve nelogičnosti i montiranja u ovoj aferi sabrani su u sajtu državniudar.me - navodi dalje In4s.

Ovim povodom, Božović je podneo tužbu Upravnom sudu, a zatražio je i razjašnjenje od Vrhovnog suda Crne Gore. Između ostalog, Božović je u tužbi Upravnom sudu naveo da je ”iz pogrešnog i zlonamernog postupanja iznikla nezakonita ‘dopisnica’ tuženog”.

“To nerazumijevanje delegitimiše ulogu tuženog u postojećem pravnom poretku Crne Gore. Ne može opstati. Štaviše pravno je nedoraslo. Ovakvim se radnjama daje znatan doprinos nevladavini prava, u bitnom doprinosi – jačanju samovolje. I to ne nečije druge samovolje, nego – odrođene vlasti. Agencija za nacionalnu bezbednost treba građanima Crne Gore da da bezbjednost. Ne da pokušava da ulije strah”, navodi se u tužbi.

U obraćanju Vrhovnom sudu naglasio je da “kako bih bio u mogućnosti da sagledam realitet i razmotrim pravne korake delovanja, to mi je nužno autentično pisano obaveštenje suda”.

“Da li ste ili niste donosili odluke kako to ANB propisuje po nalozima direktora ANB-a (ispalo bi njih 30-ak), ili je te i sve druge mere praćenja, osmatranja i raznih modaliteta špijunaže sopstvenih građana preduzimao i preduzima direktor ANB-a. Ili nezakonito ili određene mere vrši po svom afinitetu, intuiciji, diskreciono, odnosno diskriminatorski, jer sam opozicionog političkog opredjeljenja i pri tom još i Srbin, a što su, po svemu sudeći, ključni motivi ove dugotrajne, četrdesetosmaške hajke”, pita Božović Vrhovni sud.

Ističe da će domaća i strana javnost prosuđivati o opasnoj sprezi matematike i slobode misli, o opasnostima – nacionalnog izjašnjenja i opoziocionog stava u demokratskom društvu!

(Kurir.rs / In4s.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track