CRNA GORA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI: Uz njega obeležava i dan kad je počeo narodni ustanak protiv fašizma
Foto: Profimedia

DRŽAVNI PRAZNIK

CRNA GORA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI: Uz njega obeležava i dan kad je počeo narodni ustanak protiv fašizma

Crna Gora -

Crna Gora danas obeležava Dan državnosti i Dan ustanka, a posle polaganja venca na Spomenik Partizanu borcu na Gorici, održana je svečana Akademija na kojoj je predsednik Milo Đukanović ocenio da je 13. jul najveći datum burne slobodarske Crne Gore.

"Uz njega jubilarno stoji još jedan slavni 13. jul, kada je pre 140 godine na Berlinskom kongresu potvrđeno međunarodno državno priznanje utemeljeno 20 godina ranije slavnom bitkom na Grahovcu. Ponosni na istorijski podvig naše generacije na referendumu 2006. na kojem smo kroz demokratsku bitku obnovili državu i doprineli očuvanju tradicionalnih vrendosti, slobode, časti i nacionalnog dostojanstva. Danas slavimo 13. jul 1941. i 13. jul 1878. dostojni žrtava pregnuća i ostvarenja naših predaka", rekao je Đukanović.

Podsetio je da su na poziv Komunističke partije Jugoslavije 4. jula 1941. i odlukom delegata CK KPJ Milovana Đilasa i Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru (političkog sekretara Boža Ljumovića i organizacionog sekretara Blaža Jovanovića) u zoru 13. jula 1941. planule prve ustaničke puške na Virpazaru i na Čevu, a za njima neustrašivo je ustala cela Crna Gora.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track