MISTERIJA NESTALOG BODEŽA IZ 8. VEKA U BERANAMA: O persijskom maču Softića vlada ZAKON ĆUTNJE! (FOTO)
Foto: Vijesti.me/ Privatna arhiva

NIKO NE ZNA GDE JE

MISTERIJA NESTALOG BODEŽA IZ 8. VEKA U BERANAMA: O persijskom maču Softića vlada ZAKON ĆUTNJE! (FOTO)

Crna Gora -

Persijski mač, jedan od najvrednijih eksponata Polimskog muzeja u Beranama, nestao je sa polica pre 16 godina i do danas nije pronađen. Bio je vlasništvo potomaka Adema Softića, jedinog beranskog muftije od 1912. do 1922. godine i šerijatskog kadije.

Porodica Softić je vredni predmet, za koji tvrde da potiče iz 8. veka, ustupila muzeju na čuvanje još 1953. godine, bez ikakve naknade. Danas kažu da nikada nisu dobili informaciju kako je nestao dragoceni predmet, koji je njihov predak Adem početkom prošlog veka dobio na poklon od prijatelja - Persijanca.

"Od osnivanja muzeja, sve do 2002. godine, persijski mač koji je moja baba Valhida Softić, udovica Ademova, ustupila na čuvanje toj ustanovi i svom gradu, bio je, prema rečima stručnjaka, jedan od od najvrednijih eksponata islamskog perioda u Crnoj Gori uopšte. Držak i korice mača okovani su srebrom. Prethodno su, tokom 90-ih godina prošlog veka, sa njega poskidani ćilibarski ukrasi, kojim su bile ukrašene korice i držak. Ta krađa je tada prošla nezapaženo, međutim, septembra 2002. sa polica Polimskog muzeja, gde je bio izložen skoro pola veka, ‘Persijski mač’ moga deda Adema Softića nestao je bez traga. Od tada do danas - ćutanje“, kazao je Adem Ado Softić.

foto: Vijesti.me/ Privatna arhiva

On svake godine na društvenim mrežama podseća na krađu eksponata, jer je, kako kaže, to jedini način da podseti na ćutanje i nemar nedležnih. U muzejskoj kartoteci, mač se vodi kao "ukraden", a porodica tvrdi da niko povodom krađe nije pozvan na odgovornost, niti se "ko mešao u svoj posao".

Posle policijskog ispitivanja, rutinskog uzimanja izjava i utvrđivanja činjeničnog stanja, kaže Softić, u gradu je na scenu stupio zakon ćutanja.

"Grad i muzej su na najgori mogući način izigrali i zloupotrebili poverenje porodice Softić“. Softić podseća i kako je jedan od bivših beranskih funkcionera, pošto je porodica u policiji i medijima uporno insistirala da se slučaj do kraja istraži i ukradeni mač pronađe, izjavio: "Šta ste napravili ovoliku galamu oko toga? Šta je strašno ako je nestao jedan obični nož".

Da je ćutanje kada je reč o krađi mača u Beranama - pravilo, pokazao je i pokušaj crnogorskih novinara da od dugogodišnjeg bivšeg direktora te ustanove Predraga Lutovca dobiju komentar o nestanku vrednog esponata.

foto: Vijesti.me/ Privatna arhiva

On je rekao da nema "potrebe da priča na tu temu". O ukradenom maču, verovatno najvrednijem eksponatu Polimskog muzeja uz pancir košulju iz Donje Ržanice, u inventuri pod brojem 285/801 i danas stoji sledeći opis:

"Persijski mač, Inv. br. 285, Softić Vahida, Berane, čelik i srebro, svojina Adema Softića, šerijatskog sudije iz Berana. Adem ga je dobio od svog prijatelja Persijanca 1902. godine... Korice mača su gumene, okovane srebrom, dužine 45 cm. Na vrhu korice je okruglo dugme, podeljeno na 4 polja pomoću dve žice. U poljima su po dva stilizovana lista. Iza dugmeta je polje dužine 6 cm urađeno u tehnici iskucavanja sa obe strane. Sa donje strane se nastavlja polje urađeno u tehnici iskucavanja a preko ofarbano crnim tušem, oštećeno na nekim mestima, sa geometrijskim motivima tipične persijske umetnosti".

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track