Najnovije vesti

BUDVA U PROBLEMU: Niko neće da kupi Marovićevu zemlju, pa će 10.000 kvadrata na Jazu uknjižiti na opštinu!
Foto: printscreen

ne mogu da naplate dug

BUDVA U PROBLEMU: Niko neće da kupi Marovićevu zemlju, pa će 10.000 kvadrata na Jazu uknjižiti na opštinu!

Crna Gora

Zemlja Miloša Marovića postaće vlasništvo Opštine Budva, ukoliko se ne nađe kupac za parcelu od 10.000 kvadratnih metara u zaleđu plaže Jaz. Odlukom koja će se naći pred odbornicima lokalne Skupštine 27. decembra, predviđeno je da se gradonačelnik Dragan Krapović ovlasti da Marovićevu zemlju uknjiži na Opštinu, ako se u međuvremenu ne proda.

Opština je ranije počela postupak prodaje imovine Svetozara Marovića i njegovog brata Dragana, ali je sporna procenjena vrednost. Postupak prodaje zemlje Miloša Marovića vodi javni izvršitelj Darko Rajković, a prvo ročište u novembru je propalo, jer nije bilo zainteresovanih. Opština Budva pokušava da proda zemlju kako bi namirila milionsku štetu koju je Svetozar Marović načinio u brojnim korupcionaškim aferama.

Opštinu je na ovakav potez navodno savetovala advokatska kancelarija. Parcela od 10.600 kvadrata zemlje u Mrčevom polju procenjena je na 456.000 evra. Miloš je njom garantovao da će otac da izmiri 1,1 milion evra, a sudskom presudom se obavezao da će to da uradi najkasnije do oktobra 2017. Kako Svetozar Marović nije namirio štetu Opština je pokrenula postupak prinudne naplate. Rešenje o izvršenju javni izvršitelj doneo je u julu na zahtev lokalne samouprave.

U postupku prodaje imovine Svetozara i Dragana Marovića, sudski veštak kog je angažovalo Specijalno tužilaštvo procenio je da vredi 570.000 evra, dok je sudski veštak kog je angažovala javna izvršiteljka Snežana Pavličić procenio parcelu na 285.000 evra. Starijem Maroviću blokirane su dve parcele na Jazu od ukupno 1.600 kvadrata, koje su kategorisane kao šume, od čega je polovina u njegovom vlasništvu. Izvršenje se odnosi i na livadu od 1.274 kvadrata, 615 kvadrata pašnjaka i 2.190 kvadrata šume u Krimovici, od čega je četvrtina u vlasništvu Marovića.

Nakon procene, na prodaju će i osmina vlasništva Marovića na lokalitetu Dubraljevina, gde sa svojim rođacima ima ukupno 5.357 kvadrata šuma i pašnjaka i četiri vikendice, od 51, 68, 89 i 107 kvadrata. Otac i sin su više od godinu dana u Beogradu, iako ih Crna Gora potražuje zbog izdržavanja zatvorskih kazni. Miloš je priznao da je bio deo kriminalne grupe koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27.000 kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime su oštetili opštinsku kasu za 1,4 miliona evra.

Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385.000 eura, koju je pre izmirio. Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i podneo zahtev da robiju od 11 meseci služi u Srbiji. Svetozar se navodno leči u Beogradu, a u Crnoj Gori ga čeka zatvorska kazna od četiri godine i devet meseci. Pozvavši se na diplomatske izvore, Vijesti su nedavno objavile da je hapšenje starijeg Marovića i njegovo izrušenje Crnoj Gori - političko pitanje.

Javna izvršiteljka Snežana Pavličić je pre skoro pola godine na predlog Opštine donela rešenje za naplatu 1.096.481 evro, kojom je blokirana imovina Svetozara Marovića. Izvršiteljka je blokirala sve bankovne račune starijeg Marovića u Crnoj Gori, sa kojih se Opština uspela da naplati samo 460 evra.

Posle procene, biće naložena i prodaja automobila i njegove dedovine na Jazu i grbaljskom selu Krimovica.

Specijalno tužilaštvo procesuiralo je osam korupcionaških afera u kojima je Marović, po sopstvenom priznanju, bio na čelu organizovane grupe, koja je oštetila opštinsku kasu za nekoliko desetina miliona evra.

Kroz nekoliko sporazuma o priznanju krivice, Opštini su pripale brojne nekretnine, od zemlje u Tudorovićima, do poslovnih prostora u TQ Plazi, kao i parcele u Bečićima. Opština je praktično dobila brojne nekretnine koje su, po oceni aktulne vlasti, daleko manje vrednosti od pričinjene štete.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...