CRNOGOSKA CENTRALNA BANKA PRODAJE AKCIJE ATLAS BANKE: Akcionari nisu zainteresovani!
Foto: Vijesti.me / Luka Zeković

afera koverta

CRNOGOSKA CENTRALNA BANKA PRODAJE AKCIJE ATLAS BANKE: Akcionari nisu zainteresovani!

Crna Gora -

Niko od akcionara Atlas banke nije zainteresovan za njenu dokapitalizaciju, pa će sledeći korak biti prodaja akcija onima koji nisu akcionari, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Naime, iz CBCG su naveli da niko od postojećih akcionara Atlas banke u privremenoj upravi, po osnovu prava preče kupovine, nije izvršio upis i uplatu akcija u iznosu koji je srazmeran njihovom učešću, za šta je, shodno uslovima Javnog obaveštenja, bio ostavljen rok od 30 dana.

Zbog navedenog, kako saopštavaju iz CBCG, stekli su se uslovi da privremeni upravnik ove banke obavesti Komisiju za tržište kapitala o ishodu emisije akcije banke, radi dobijanja rešenja o neuspešnosti emisije, prenosi portal Cdm.

"Nakon toga, privremeni upravnik dostaviće Komisiji zahtev za odobravanje prospekta radi javne ponude, odnosno prodaje akcija Atlas banke AD Podgorica licima koja nisu postojeći akcionari banke", objašnjavaju iz CBCG.

Crnogorska centralna banka je 7. decembra donela rešenje o uvođenju privremene uprave u Atlas i IBM banci. Početkom januara, Savet CBCG razmatrao je izveštaje privremenih upravnika o finansijskom stanju i uslovima poslovanja u tim bankama i ocenio da je dalji nastavak poslovanja Atlas banke moguć uz dokapitalizaciju, dok je finansijsko stanje Invest banke Montenegro negativno, pa joj je oduzeta dozvola za rad i otvoren stečajni postupak.

Crnu Goru već izvesno vreme trese afera "Koverat", koju je pokrenuo vlasnik Atlas grupe Duško Knežević, kada je objavio da je u dogovoru sa liderom vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), predsedikom Crne Gore Milom Đukanovićem, dao bivšem podgoričkom gradonačelniku, sada Đukanovićevom savetniku, Slavoljubu Stijepoviću, 97.500 evra za kampanju pred parlamentarne izbore 2016.

Knežević je lansirao aferu "Koverat" nakon što je crnogorsko Specijalno tužilaštvo zatražilo njegovo hapšenje i za njim raspisalo nacionalnu poternicu, zbog navodnih krupnih malverzacija u poslovanju njegovih banaka, Atlas i IBM, u koje je Centralna banka uvela prinudnu upravu.

Đukanović kaže da su Kneževićeve optužbe "konstrukcije i podmetanja begunca od pravde", da je cilj svih tih afera smena vlasti pritiskom uličnih protesta i da nema nameru da podnese ostavku.

Nakon što je obelodanjen videosnimak na kome Knežević uručuje visokom funkcioneru DPS-a Stijepoviću kovertu u kome je navodno bilo gotovo 100.000 evra, oglasila se i Evropska komisija sa zahtevom vlastima u Podgorici da sprovedu brzu i efikasnu istragu tog slučaja potencijalne političke korupcije.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Vijesti.me / Luka Zeković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track