NEKO OD MOĆNIKA ULAZI U KNEŽEVIĆEV BIZNIS? Privremena uprava objavila poziv za drugu dokapitalizaciju Atlas banke!
Foto: EPA, Printscreen YouTube

nov igrač

NEKO OD MOĆNIKA ULAZI U KNEŽEVIĆEV BIZNIS? Privremena uprava objavila poziv za drugu dokapitalizaciju Atlas banke!

Crna Gora -

Privremena upravnica Atlas banke Tanja Terić objavila je 9. marta poziv za drugu dokapitalizaciju Atlas banke vrednu 22 miliona evra kroz kupovinu 88.710 običnih akcija, a na koju mogu da se prijave svi zainteresovani u roku od 20 dana.

Ovo je drugi krug pokušaja dokapitalizacije, pošto nije uspeo prvi, u kom su pravo kupovine imali postojeći akcionari, a Vijesti nezvanično saznaju iz više izvora da se za ulazak u Atlas banku interesuju pojedini crnogorski biznismeni koji imaju poslove i u Srbiji, ali ih vode preko drugih fizičkih lica, kao i jedan od domaćih moćnika iz građevinskog biznisa.

foto: Printscreen RTCG

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je nedavno izjavio da ima saznanja da će u postupku dokapitalizacije Atlas banke učestvovati lice koje nije sadašnji akcionar banke. Šef države nema nadležnost nad bankarskim sektorom i službeno nije mogao da dođe do tog saznanja. Nije odgovorio na tadašnja pitanja Vijesti odakle mu informacije i da li će neko od njegovih prijatelja učestvovati u tom poslu.

Prva dokapitalizacija banke, u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, koja je okončana zvanično 25. februara, nije uspjela jer se niko od postojećih akcionara banke nije prijavio. Nominalna vrednost akcije Atlas banke pre pokretanja postupka dokapitalizacije bila je 500 evra, a privremena uprava procijenila da sada vrijedi upola manje.

foto: Printscreen YouTube/Al Jazeera

Prema podacima sa Montenegroberze, Atlas banka sada ukupno ima 64.000 akcija, a kroz dokapitalizaciju se nudi 88.000 akcija. To znači da neko u drugom krugu dokapitalizacije kupovinom ovog broja akcija može postati većinski vlasnik banke.

Na berzi je poslednji put trgovano akcijama Atlas banke u decembru 2011. godine kada je njihova cena bila 1.786 evra.

Knežević preko povezanih firmi kontroliše oko 80 odsto akcija, Hipotekarna banka ima 4,6 odsto akcija, vlasnici Hipotekarne banke italijanska porodica Gorgoni preko firme Nine poseduju 10,5 odsto, dok ostali imaju manje od pet odsto.

foto: Vijesti/Filip Roganović

Atlas grupa je juče saopštila da je podnela tužbu Privrednom sudu sa zahtevom da donese meru privremene zabrane privremenoj upravi Atlas banke da izvrši novu dokapitalizaciju, kojom se krše prava postojećih akcionara nezakonitim postupanjem Terićeve i CBCG. Naveli s su da ponovo upozoravaju potencijalne investitore da će osporavati sve dalje aktivnosti CBCG i privremene uprave u pravcu dokapitalizacije ili prodaje akcija postojećih akcionara.

Podsećaju i da su uputili pismo premijeru Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru CBCG Radoju Žugiću i Terićevoj. U pismu je navedeno da su postojeći akcionari veoma zainteresovani za dokapitalizaciju banke traže prvo da se razjasne određena pitanja. Na pismo nije odgovoreno.

foto: Kurir Štampano

Podneli su krajem januara Višem tužilaštvu krivične prijave protiv Žugića, Terićeve, bivšeg privremenog upravnika u IBM banci Milana Remikovića i više drugih za sada NN službenika CBCG zbog, kako tvrde, što su prouzrokovali štetu akcionarima Atlas banke i IBM banke u iznosu oko 80 miliona evra. U IBM banci je početkom januara uveden stečaj.

CBCG je uvela privremenu upravu u Atlas banci početkom decembra prošle godine, pa je uveden moratorijum na sva plaćanja, koji je na snazi 90 dana. Prema Zakonu o bankama, od zabrana su izuzete obaveze plaćanja po osnovu potraživanja koja se odnose na zarade i druga lična primanja (plate, penzije, socijalna davanja...), naknade štete nastale po život i zdravlje i tekućih troškova koji su neophodni za redovno funkcionisanje Atlas banke.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Printscreen YouTube/Al Jazeera, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track