ĐETIĆI MENJAJU POL O TROŠKU DRŽAVE: Operacije od sada finansira Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore!
Foto: Aleksandr Lupin / Alamy / Alamy / Profimedia

IZMENE ZAKONA

ĐETIĆI MENJAJU POL O TROŠKU DRŽAVE: Operacije od sada finansira Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore!

Crna Gora -

Troškovi operacije pola za transrodne osobe ubuduće će u Crnoj Gori, ne samo u praksi, već i prema zakonu, biti pokrivene u potpunosti. Da troškove procesa prilagođavanja pola, umesto u iznosu od 80 odsto, ubuduće u potpunosti finansira Fond za zdravstveno osiguranje, predviđaju nove izmene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, čiji je nacrt na javnoj raspravi do 28. marta.

U asocijaciji “Spektra”, organizaciji koja radi na promociji i zaštiti ljudskih prava transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba, smatraju da je takav predlog primer dobre analize i da ono što se događa u praksi samo preslikava u zakonodavni okvir.

Prema rečima čelnika Asocijacije Jovana Ulićevića, izmene i dopune Zakona predstavljaju prosto prepoznavanje prakse da Fond za zdravstveno osiguranje finansira zdravstvene intervencije među kojima je i proces prilagođavanja pola.

"U dosadašnjoj praksi, troškovi za sva navedena stanja su bila pokrivena u potpunosti, a ne u iznosu od 80 odsto, uzevši u obzir činjenicu da dopunsko osiguranje nikad nije zaživelo u praksi", kazao je on.

Dodao je i da je “Spektra” značajno doprinela smanjenju troškova koje tokom procesa prilagođavanja pola snosi FZO, na način što su uspeli da uspostave saradnju sa lekarima zaposlenim u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori:

"Tako je značajno olakšana i procedura samoj zajednici, koja sada ima pristup stručnjacima u oblasti mentalnog zdravlja, endokrinologije, kao i nekim hirurškim intervencijama. S tim u vezi, smatramo da je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenom osiguranju primer dobro odrađene analize trenutnog stanja, te jednostavno preslikavanje situacije u praksi na zakonodavni okvir".

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track