Najnovije vesti

OVO SU DETALJI PRESUDE ZA DRŽAVNI UDAR U CRNOJ GORI: O detaljima iz Moskve samo se nagađalo
Foto: EPA/Boris Pejović

proces

OVO SU DETALJI PRESUDE ZA DRŽAVNI UDAR U CRNOJ GORI: O detaljima iz Moskve samo se nagađalo

Crna Gora

Nepravosnažnom presudom, lideri Demokratskog fronta Mandić i Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, dok su organizatori kriminalne grupe Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni na 15, odnosno 12 godina robije

Andrija Mandić i Milan Knežević u Rusiju su 2016. godine putovali zbog potreba kriminalne organizacije i njihovi odlasci u Moskvu ne mogu se na drugi način objasniti kada se imaju u vidu sve druge činjenice i okolnosti koje je utvrdio sud. To, između ostalog, piše u obrazloženju prvostepene presude u predmetu za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u koju su “Vijesti” imale uvid.

"Putovanja sama za sebe, da nije drugih okolnosti, naravno da ne bi mogla da se tumače na ovaj način, niti su ista inkriminisana, ali kada se posmatraju u kontekstu svih okolnosti i dešavanja 2016. godine, upućuju na jedini mogući zaključak - da su ista bila usmerena u cilju kriminalne organizacije koja je bila formirana od strane dva državljanina Ruske Federacije", navodi se u odluci sutkinje Suzane Mugoše.

"Sa početkom formiranje kriminalne organizacije, započinju i korespondiraju putovanja Mandića i Kneževića u Rusiju... Knežević i Mandić od februara pa nadalje tokom 2016. godine putovali su više puta za Rusiju - Moskvu, što nije bio slučaj 2014. i 2015. godine", piše u presudi.

Mugoša konstatuje da njene navode potvrđuje iskaz svedoka saradnika Saše Sinđelića, "koji je više puta na glavnom pretresu pojasnio da se za određene stvari oko kriminalne organizacije... Šišmakov dogovarao sa liderima DF-a"...

Piše da sve to potvrđuje i podatak da su početkom februara Mandić, Knežević i Ananije Nikić putovali zajedno i da je nakon toga izvršen prvi pokušaj vrbovanja Slavka Nikića za pripadnika kriminalne organizacije...

"U kom periodu je usledila poruka svedoku saradniku od Šišmakova vezano za smenu vlasti u Crnoj Gori, iz čega proizilazi da ova putovanja u potpunosti korespondiraju se događajima o kojima je govorio svedok saradnik... da je Šišmakov kao organizator kriminalne organizacije imao informacije od DF..."

"Odbrana Mandića - da je vrbovanje Slavka Nikića montaža i podmetačina, u potpunosti je opovrgnuta...", ističe se u presudi.

Navodi se da je sud imao u vidu odbrane Mandića i Kneževića - da su na putovanja u Rusiju išli radi zvaničnih poseta...

"Ali, kod utvrđenih činjenica i događaja, sud ih je cenio kao deo konspirativnosti, tajnosti i prikrivanja u postupanju, jer i pored tih formalnih poseta koje Mandić nije mogao da objasni, ako su uopšte i postojale, isti su po utvrđenju suda, s obzirom na vrijeme koje su provodili u Rusiji, na tim putovanjima dogovarali aktivnosti kriminalne organizacije sa organizatorima”, piše u presudi.

Pojašnjava se da su Šišmakov i Popov organizovali grupu početkom 2016. godine, u kojoj je, osim Kneževića i Mandića, prihvatio članstvo i vozač u DF-a Mihailo Čađenović. Činjenica da je kriminalna organizacija formirana tada, piše u odluci, utvrđuje se pre svega iz dokumentacije koja je dostavljena iz Bugarske kao odgovor na zamolnicu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), iz koje proizilazi da je tamošnji Telekom pronašao devet brojeva, koje je naručila osoba iz Moskve...

Navodi se da su ti brojevi upotrebljeni 13. oktobra 2016. godine, tri dana pred izbore u Crnoj Gori:

“... Iz provedenih veštačenja i raspoloživih listinga utvrđeno je da su navedeni brojevi telefona komunicirali između sebe i činili zatvoreni krug komunikacije”...

Objašnjava se da je od brojeva koje su koristili Šišmakov, Sinđelić, Mirko Velimirović i Knežević, samo opozicionar van zatvorenog kruga imao komunikaciju sa T. M.

Navodi se i da je za određene brojeve utvrđeno da su 15. i 16. oktobra 2016. godine, bili u rejonu Zlatibora i Čajetine...

"Navedeni brojevi su komunicirali po određenoj zakonitosti i to na način da se prenose poruke od organizatora prema članovima kriminalne organizacije i obratno"...

U presudi se navodi deo svedočenja Sinđelića - da mu je Šišmakov 27. septembra 2016. u Moskvi predočio kriminalni plan i saopštio da je obavio razgovore sa liderima DF-a. Navodi se da mu je tada rekao da su iz DF-a dolazili i da stalno dosađuju...

Šišmakov mu je, kako se navodi, rekao da su njima već dali ogroman novac za kampanju i za medije: "Iz tih navoda jasno se utvrđuje da je kriminalna organizacija formirana znatno ranije u odnosu na period kada joj je prustupio... Sinđelić"...

Objašnjava se da je sud kao deo konspirativnosti, tajnosti i prikrivanja u postupanju pripadnika kriminalne organizacije, cenio prestanak putovanja Kneževića, Mandića i Ananija Nikića, nakon jula 2016. godine.

"A radi stvaranja utiska da isti ne idu u Rusiju nekoliko meseci pre izbora gde su se nalazili organizatori kriminalne organizacije, što upravo znači da je do ovog perioda sve dogovoreno sa Mandićem i Kneževićem, pa čak i angažovanje političkog konsultanta za DF, što je zvanično izvršio Knežević"...

Navodi se da je mesec nakon toga, Šišmakov dobio pasoš sa lažnim identitetom, a sve u cilju pripremanja puta za Srbiju.

"Isti ovaj konsultant je na dan izbora ušao u Crnu Goru sa Jozefom Asadom... koji se bavi pružanjem usluga zaštite, evakuacije i ekstrakcije i koji je za potrebe DF-a radio na angažmanu veće firme koja se bavi bezbednosnim poslovima, što je potvrda dela kriminalnog klana koji je trebalo da se realizuje na protestima ispred Skupštine Crne Gore 16. 10. 2016... Jer da politički konsultant DF-a Aron Šaviv nije znao da se sprema skup u noći izbora, na kome je znao da će biti nemira i sukoba, ne bi došlo do angažovanja Asada za pružanje navedenih usluga, za koje u mirnim uslovima nema potrebe".

Prema navodima presude, plan kriminalne organizacije bio je da se nakon proglašenja rezultata parlamentarnih izbora, likvidiraju pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice kod kampa Zlatica i da deo članova kriminalne grupe, ispred Skupštine Crne Gore puca na pripadnike bezbednosnih snaga i okupljene građane, kako bi stvorili privid da je deo policije prešao na stranu demonstranata.

Piše da bi zatim DF proglasio izbornu pobedu, a onda se spremalo i hapšenje tadašnjeg premijera, sadašnjeg predsednika države Mila Đukanovića.

U presudi piše da je sud identitet svedoka saradnika, koji je na glavnom pretresu izjavio da mu je pravo ime Saša Sinđelić, utvrdio iz uvida u pasoš.

"Pored toga, svedok saradnik je pred sudom objasnio da mu je kršteno ime Aleksandar, da ga tako mnogi nazivaju, a utvrđeno je da je isti na društvenim mrežama bio upisan kao Aleksandar, Vuk ili srpski Vuk. Identitet Saše Sinđelića je utvrđen i u postupku dobijanja statusa svedoka saradnika a ime Aleksandar, koje se nalazilo u rešenju, kojim mu je određen taj status, ispravljeno je rešenjem o ispravci", navodi se u odluci.

Predsednica specijalnog veća Višeg suda u Podgorici, sutkinja Suzana Mugoša, napisala je prvostepenu presudu u predmetu “državni udar” na 678 strana.

Odluka je poslata glavnom specijalnom tužiocu, advokatima odbrane i okrivljenima, na koju mogu uložiti žalbu Apelaconom sudu u roku od 15 dana od dana prijema.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", pojedini advokati razmišljaju da zatraže produženje roka za pisanje žallbe, imajući u vidu njenu obimnost.

Demokratski front: Presuda je kulminacija vulgarne farse

Sudeći po medijskim natpisima presuda u slučaju poznatom kao državni udar predstavlja kulminaciju jedne vulgarne farse u kojoj su ulogu sudija odglumatale Suzana Mugoša, Dragica Vuković i Vesna Pean, saopšteno je iz Demokratskog fronta.

U obrazloženju prvostepene presude u predmetu za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, između ostalog piše da su Andrija Mandić i Milan Knežević u Rusiju 2016. godine putovali zbog potreba kriminalne organizacije i da se njihovi odlasci u Moskvu ne mogu na drugi način objasniti kada se imaju u vidu sve druge činjenice i okolnosti koje je utvrdio sud.

"Gotovo da nema razlike između svedočenja Saše Sinđelića i pisanog otpravka koji je potpisala Suzana Mugoša, i koji će se izučavati na pravnim fakultetima kao primer zarobljenog i korumpiranog pravosuđa. Čak i u onih nekoliko stranica koje su objavili mediji postoji niz materijalnih i proceduralnih grešaka dovoljnih ne za poništenje presude, već za krivično pravno gonjenje Suzane Mugoše, Dragice Vuković i Vesne Pean", navodi se u reagovanju DF-a.

(Kurir.rs/Vijesti.me/Foto: EPA/Boris Pejović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...