SVETAC KOJI JE U BOKI KOTORSKOJ POBEDIO NAPOLEONA: Danas proslavljamo Svetog Petra Cetinjskog! Evo šta je o njemu govorio francuski car! (VIDEO)
Foto: Profimedia

istorija

SVETAC KOJI JE U BOKI KOTORSKOJ POBEDIO NAPOLEONA: Danas proslavljamo Svetog Petra Cetinjskog! Evo šta je o njemu govorio francuski car! (VIDEO)

Crna Gora -

SPC danas proslavlja Svetog Petra Cetinjskog koji je preminuo 31. oktobra 1830. godine. Ovo je priča o njegovoj borbi protiv jednog od najvećih vojskovođa u istoriji čovečanstva

Petar I Petrović Njegoš, kanonizovan kao Sveti Petar Cetinjski, bio je blagoupravitelj i mitropolit Crne Gore, Skenderije i Primorja od 1784. do 1830. godine, odnosno u jednom od istorijski najturbulentnijih vremena, kada su se na Balkanu sudarale interesne zone tri velika carstva - ruskog, austrijskog i otomanskog.

Godine 1806. armije Napoleona Bonaparte pokušavale su da učvrste svoju vlast u Crnoj Gori, napredujući iz Bokokotorskog zaliva. Vojska Vladike Petra I, ojačana ruskim odredima i ruskom flotom pod vođstvom admirala Senjavina, isterala je francuske snage čak i iz Dubrovnika, međutim ruski car Aleksandar I pokušao je da ubedi vladiku da Boku Kotorsku preda Austrijancima.

Vladika ne samo da nije pristao, već je naredio da se crnogorske snage učvrste u Herceg Novom. Aleksandar I je tada bio promoran da promeni svoj stav i pomogne Crnogorcima da osvoje Korčulu i Brač. Taman kada je napredovanje uzelo maha, ofanziva je prekinuta dolaskom francuske velike flote, zbog čega je ruska flota morala da se povuče i da brani samo Jonska ostrva. Kada su 1807. godine završeni sukobi između Francuskog i Ruskog carstva, po ugovoru u Tilzitu Boka Kotorska je pripala Francuskoj.

Da bi učvrstili vlast, Francuzi su u ratu od 1807. do 1812., ratovale rame uz rame sa osmanskim snagama koje su bezuspešno napadale Crnu Goru.

Vladika Petar je održavao stalne veze sa Karađorđem za vreme Prvog srpskog ustanka i sa njim je sklopio savez za oslobođenje potčinjenih Srba, pa je sa tim ciljem vodio i borbe protiv Turaka.

Uz rusku i britansku pomoć, Crnogorci su 1813. godine ponovo preoteli Boku Kotorsku od Francuza. Sveti Petar Cetinjski je uništio francuske jedinice u Boki Kotorskoj. Oslobodio je Perast, Risan, Herceg Novi, a kasnije i Kotor, nad kojima se zaviorio crnogorski Alaj-barjak, a njegove trupe stigle su čak do Dubrovnika.

Tokom crnogorsko-francuskih oružanih sukoba Napoleon se interesovao za Petra i Crnogorce. On je 1808. godine, iznenađen vestima o teškim borbama sa crnogorskim snagama, pisao francuskom guverneru Dalmacije: "Držite agenta uz crnogorskog vladiku i nastojte da pridobijete tog čoveka."

Nešto kasnije te godine, Napoleon je istim povodom pisao: "Kako to da nikada ne pišete o Crnogorcima? Ne treba biti krut; treba među njih ubaciti agente radi pridobijanja prvaka te zemlje."

Kurir.rs/Newsweek.rs Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja