UREDNICA FOS MEDIA DALA OTKAZ NAKON HAPŠENJA: Zadržana u zatvoru da ne bi ponovila delo, advokat sad traži da je puste
Foto: Youtube Printscreen, Shutterstock

udar na medije

UREDNICA FOS MEDIA DALA OTKAZ NAKON HAPŠENJA: Zadržana u zatvoru da ne bi ponovila delo, advokat sad traži da je puste

Crna Gora -

Glavna urednica "FOS media" Anđela Đikanović dala je otkaz u tom mediju, nakon što je juče lišena slobode zbog sumnje da je objavljivanjem lažne vesti počinila krivično delo izazivanje panike i nereda.

To je potvrdio njen advokat Miloš Vuksanović u žalbi koju je jutros podneo sudiji za istragu na rešenje osnovne tužiteljke Ane Kalezić, pišu Vijesti. Đikanovićevoj je određeno zadržavanje do 72 časa jer bi mogla da ponovi krivično delo, a Vuksanović je u žalbi naveo da krivično delo ne može da ponovi jer je dala otkaz.

Redakcija "FOS media" se juče nakon objavljivanja teksta "FOS saznaje: Pripadnici ROSU na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan", koji su Vlada Crne Gore i Uprava policije demantovali, izvinila čitaocima zbog objvaljivanja lažne vesti. Tada su naveli da im nije bio cilj izazivanje panike kod građana.

U rešenju Kalezićeve piše da je izazivanje panike vidljivo iz brojnih reakcija na tekst "od strane građana Crne Gore u vidu objavljivanja komentara na portalima i društvenim mrežama". Đikanovićeva je negirala delo koje joj se stavlja na teret rekavši da je cilj teksta bio objektivno informisanje javnosti, a Vuksanović je u žalbi naveo da se u radnjama Đikanovićeve "nije stekao niti jedan bitan elemenat bića krivičnog dela izazivanje panike i nereda".

"Prema samoj zakonskoj formulaciji ovo krivično delo čini ono lice koje iznošenjem ili prenošenjem lažnih vesti ili tvrđenja putem medija izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda i mira, što znači da je neophodno nastupanje posledice koja se ogleda u tome da je među građanima došlo do panike ili narušavanja javnog reda i mira - čega očigledno niti je bilo niti u ovom trenutku ima", naveo je u žalbi Vukasanović, a u koju su "Vijesti" imale uvid. Tvrdi da je tu okolnost lako provjeriti i da je dovoljno da "tužiteljka krene od sopstvenog doživljaja", ali i da se u nepostojanje panike uveri iz mirne situacije na ulici među građanima.

Kao prilog toj tvrdnji sudu je dostavio saopštenje Uprave policije, u kojem se zahvaljuju građanima na mirnim okupljanjima, kao i izveštaje medija o mirnim okupljanjima širom Crne Gore. Vuksanović je u žalbi naveo da su neutemeljene ocene Kalezićeve da se na osnovu reakcija na društvenim mrežama i portalima može videti panika kod građana Crne Gore.

(Kurir.rs/Vijesti.me/Ivan Čađenović/Foto: Youtube Printscreen, Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track