Najnovije vesti

VOJNICI CRNE GORE NE IDU U IRAK ZBOG KRIZE NA BLISKOM ISTOKU Ministarstvo odbrane: Postoji mogućnost da se odloži misija
Ilustracija, Foto: printscreen Tweet defence_mne

odustaju

VOJNICI CRNE GORE NE IDU U IRAK ZBOG KRIZE NA BLISKOM ISTOKU Ministarstvo odbrane: Postoji mogućnost da se odloži misija

Crna Gora

Ministarstvo odbrane Crne Gore razmišlja o odlaganju slanja crnogorskih vojnika u NATO misiju u Iraku zbog krize na Bliskom istoku, izazvane ubistvom iranskog generala Kasema Sulejmanija, koje su izvele američke snage.

Iz tog resora za podgoričku Pobjedu je saopšteno da se može desiti da se odloži odlazak crnogorskih vojnika u misiju.

Skupština Crne Gore nedavno je usvojila odluku Saveta za bezbednost i odbranu o slanju do dva crnogorska vojnika u ovu misiju.

Istom odlukom predviđeno je da crnogorski vojnici budu raspoređeni na logističkim pozicijama na aerodromu u Bagdadu, gde bi mogli biti upućeni jedan ili dva oficira.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane kažu da postoji mogućnost da se odloži slanje crnogorskih vojnika u ovu misiju, iako, kažu, ono nije bilo predviđeno pre sredine godine.

"Za sada su suspendovane samo trening aktivnosti zbog situacije u Iraku. Misija nije ukinuta, ali ćemo da vidimo koliko će ova situacija potrajati i kako će se razvijati. Može se desiti da se odloži odlazak naših vojnika u misiju, iako ono ne bi bilo realizovano pre sredine godine", saopšteno je iz Ministarstva odbrane, preneo je portal RTCG.

Na pitanje Pobjede upućeno NATO-u da li su sa kolegama iz Crne Gore razgovarali o odlaganju slanja vojnika, te da li su ih savetovali da donesu takvu odluku, iz Alijanse su kazali da su to pitanja za crnogorske vlasti.

Kazali su i da je generalni sekretar Alijanse razgovarao telefonom sa premijerom Iraka Adilom Abdulom Mahdijem, te da je njihova diskusija bila fokusirana na bezbednosnu situaciju u regionu i implikacije na NATO-ovu misiju za borbu protiv ISIL-a u Iraku.

"Generalni sekretar naglasio je da su saveznici i dalje snažno posvec?eni misiji NATO u Iraku, koja pomaže jačanju iračkih snaga i sprečavanju povratka Daeša. Generalni sekretar je naglasio da je obuka lokalnih snaga neprocjenjivo sredstvo u izgradnji stabilnosti i suzbijanju međunarodnog terorizma", kazao je Pjer Kazalet, portparol Alijanse.

Dodao je i da je Stoltenberg objasnio da je NATO privremeno obustavio aktivnosti na terenu, ali da je spreman da nastavi misiju kada situacija to dozvoli.

NATO je 6. januara održao hitan sastanak na nivou ambasadora u Briselu, kojim je predsedavao generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Obraćajući se novinarima u Briselu nakon sastanka, Stoltenberg je naglasio da je NATO spreman da nastavi svoju misiju za obuku u Iraku "kada situacija to dozvoli" i pozvao Iran na deeskalaciju sukoba.

Misija je suspendovana nakon ubistva Sulejmanija, što znači da vojnici, za sada, ostaju u kasarnama ili se premeštaju u susedne zemlje.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...