Najnovije vesti

MILO ĐUKANOVIĆ: Želimo da se formira jedna crkva u kojoj će naći mesto svi pravoslavci u Crnoj Gori!
Foto: EPA / Boris Pejović

lider DPS

MILO ĐUKANOVIĆ: Želimo da se formira jedna crkva u kojoj će naći mesto svi pravoslavci u Crnoj Gori!

Crna Gora
14:08h

Velikosrpski nacionalizam morao je malo utihnuti nakon 2006, ali nikada se nije pomirio sa crnogorskom nezavisnošću, i dalje sanjajući svoj san da se prekomponuje Balkan, napravi uvećana Srbija, Albanija, Hrtvatska, a da ostali nestanu, kazao je lider DPS-a Milo Đukanović na sinoć održanoj sednici Opštinskog odbora DPS-a Tivat, a prenosi RTCG.

"To je otprilike taj plan koji je oduvijek postojao i devedesetih godina i koji je koštao naše prostore velikog broja žrtava. Dakle, niti može biti velike Srbije, niti velike Albanije, može biti samo velike tragedije. I umjesto da su se te lekcije dobrano naučile u 90-im godinama, umjesto da se od toga odustalo i duboko zakopalo, kao što vidimo, nepunih 30 godina nakon toga, se vraćaju stare ideje na sto i sastavni dio tih ideja jeste velikosrpski nacionalizam koji, koristeći se SPC pokušava da Crnu Goru i dalje predstavlja, da utiče na njen život kao na život druge srpske države", rekao je Đukanović.

On je poručio da je to nešto "sa čim se ne slažemo i prema čemu pokazujemo, rekao bih veoma nepokolebljiv i čvrst otpor".

"To je nešto što nikada nećemo dozvoliti da prođe u Crnoj Gori", jasan je Đukanović.

Đukanović je komentarisao i Zakon o slobodi veroispovijesti, istakavši da se radi o zakonskom rešenju koje je temeljno, dugo i kvalitetno pripremano duže od četiri godine, uz javne rasprave.

Naglasio je da se ovim pravnim aktom menja zakon iz 1977. godine, koji je zastario i relikt je davne prošlosti.

Đukanović je, kako je saopšteno iz DPS-a, istakao "nekoliko učestalih manipulacija koje se u vezi sa zakonom plasiraju u javnosti".

Kao prvu manipulaciju, izdvojio je tvrdnju da se nešto želi oteti Srpskoj pravoslavnoj crkvi, što je, kako je rekao, apsolutna neistina.

"Za svakog ko poznaje istoriju, nema dileme, sve dok je trajala crnogorska država, trajala je i Crnogorska pravoslavna crkva", rekao je Đukanović, istakavši da od vremena kada je nestala Pećka patrijaršija, 1766. godine pa do 1918. nema nikakvog drugog autoriteta nad pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori.

"Dakle, Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je samostalna i ima sve atrtibute samostalnosti. S obzirom da je Crna Gora prisajedinjena Srbiji, logično je bilo da crkva bude prisajedinjena SPC. Odluka je bila politička - nestala je država. Ako je bilo logično da 1918. nestane crkva kada je nestala država, šta ćemo sa 2006. kada je obnovljena država? Obnovićemo crkvu, naravno", istakao je Đukanović.

On je naglasio da je u svim temeljnim dokumentima očigledno da je imovina koja je data na korišćenje CPC je bila državna.

"Eksplicitno tamo stoji – da crkva ne može otuđiti ništa bez odluke nadležnog državnog organa. U periodu od kraja osamdestih pa do kraja devedesetih, kada nestaje Jugoslavija, kada se Crna Gora bavi formiranjem svog katastra, ovlašćeni ljudi u SPC u Crnoj Gori opredjeljuju se da upisuju svoje vlasništvo nad državnom imovinom. Kada smo ustanovili kasnije o čemu se radi, pokrenuli smo postupak vraćanja imovine onome kome pripada. Ne može biti riječi zaista ni o kakvoj otimačini bilo čijeg vlasništva, ali ne pristajemo da se otima od države. Ovo je pokušaj da državi vratimo ono što joj pripada, što je od nje nezakonito otuđeno. I tu se sada upotrebljavaju laži i manipulacije, da se otima od crkve,“ rekao je Đukanović.

Đukanović se osvrnuo i, kako se ističe, na drugu manipulaciju koja se plasira u javnosti, a ona se odnosi na tvrdnje da neko želi da turistički valorizuje i privatizuje crkvene objekte.

"To je smiješno i bijedno i gotovo da ga ne treba komentarisati. Kome bi, sa zerom zdravog razuma, palo na pamet da od manastira pravi restoran, ili do crkve hotel. Dakle, to što su do sada koristili pravoslavni vjernici koristiće i ubuduće, dakle sve što je bilo u funkciji ostvarivanje vjerskih prava i sloboda i dalje će biti u toj funkciji", izjavio je Đukanović.

U nastavku svog izlaganja predsednik DPS se zadržao na informaciji da se želi uzeti imovina od SPC i dati CPC, registrovanoj 1993. u Crnoj Gori.

O tome zaista nema pomena. O tome ne govorimo u tom Zakonu. Mi smo u svom programu kazali da želimo da obnovimo Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, da želimo da to radimo kao odgovorni ljudi, zato što živimo u u jednom teškom paradoksu za balkanske uslove. Na Balkanu je uvijek bilo nepovjerenja manjinskih naroda prema državi, naspram toga u Crnoj Gori smo imali izrazito poštovanje manjina prema državi i ne zaboravljamo da su te manjine bile uvijek na pravoj strani istorije kada je nešto bilo važno za Crnu Goru, posljednji put na referendumu za obnovu nezavisnosti 2006. godine. Drugi dio paradoksa je da unutar pravoslavnog bića Crne Gore imamo duboku, istorijski ukorijenjenu podjelu. Kao odgovorna vlast moramo misliti kako da se ta podjela prevaziđe. Razmišljajući o tome kako prevazići taj problem smatrali smo da bi važnu ulogu u tome mogla igrati jedna konstruktivna pravoslavna crkva. I zato smo kazali - nemamo namjeru da se ponašamo tako da formiramo neku svoju crkvu iz koje će sada Crnogorci izgoniti Srbe, kao što su Srbi nekad izgonili Crnogorce iz SPC, nego želimo da se formira jedna crkva u kojoj će naći mjesto svi pravoslavni vjernici u Crnoj Gori", rekao je Đukanović.

RTCG

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja