ĐUKANOVIĆ: Ne može se i na litije koje ruše državu i da budete deo partije! Verujem u dijalog Markovića i Amfilohija
Foto: EPA/Boris Pejović

kritikuje SPC

ĐUKANOVIĆ: Ne može se i na litije koje ruše državu i da budete deo partije! Verujem u dijalog Markovića i Amfilohija

Crna Gora -

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da veruje da će biti dijaloga između premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija o Zakonu o slobodi veroispovesti, i da tu nema drugog izbora, jer država neće pristati na ucene.

U intervujuu za RTCG, Dukanović je poručio i da se vara onaj ko misli da će istrajnošću u organizaciji litija, državu naterati na kapitulaciju.

On je rekao da u ovom trenutku nije ugrožena bezbednost niti stabilnost Crne Gore.

Đukanović je rekao da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi moraju biti odgovorni za svoje ponašanje i da nema podele odgovornosti.

"Možda bih mogao pozvati neke ljude da se okupe i da im objasnim kako se ugrožena Crna Gora, ali ne radim to. Svako ko izvuče mač iz korica mora znati kako će ga vratiti a ne da prebacuje odgovornost na nekog drugog", rekao je on.

foto: AP/Risto Božović

Đukanović je poručio i da Srpska pravoslavna crkva (SPC) time što ne želi da se registruje, želi da se predstavi kao neko ko je iznad države i da pošalje poruku da je Crna Gora teokratska država.

"Na tu dilemu definitivno treba da odgovori politika, ali tu dilemu mora svaki gradjanin sebi postaviti, dakle ko god se opredelio da živi u ovoj zemlji, ko god ima potomstvo, ili planira da ima potomstvo mora razmišljati da li će tom potomstvu da ostavi srednjovekovnu teokratsku srpsku državu Crnu Goru, ili ćemo da tom potomstvu ostavimo građansku državu, državu multietničke demokratije sa usvojenim evrospkim sistemom vrednosti, državu u kojoj će svi gradjani i sve verske zajednice imati ista prava i ravnopravan položaj", naveo je Đukanović.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije saopštio je da su spremni da razgovaraju sa premijerom Duškom Markovićem sa ciljem da se, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, ukloni Zakon o slobodi veroispovesti ili sve diskriminatorne odredbe u njemu, pa tek onda o Temeljenom ugovoru između Vlade i Srpske pravoslavne crkve.

foto: Profimedia

On je pozvao Markovića da odredi datum razgovora. Premijer se još nije oglasio nakon poziva Amfilohija.

Đukanović navodi da DPS ne utiče na svoje članove u koju će crkvu ići, ali podseća da su zajedno gradili pravac u kom se kreće Crna Gora, a da se na litijama na koje idu i članovi DPS šalju poruke o rušenju Crne Gore.

"Ne možete biti dve ličnosti u jednoj osobi. Opredelite se ako želite da zajedno gradimo crnogorsko društvo kao demokratsko i proevropsko, onda se morate izuzeti iz onih delova crkvenih manifestacija na kojima se atakuje na državu Crnu Goru, ili to znači da ste se predomislili i formalizovaćemo vašu odluku".

Kurir.rs/Beta Foto: EPA/Boris Pejović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track