LEKIĆ: Crna Gora ima više PROBLEMA nego stanovnika! Promenama ne počinje bajka već izazovi!
Foto: Youtube prtscr / Atlas TV Montenegro

tri primarna procesa

LEKIĆ: Crna Gora ima više PROBLEMA nego stanovnika! Promenama ne počinje bajka već izazovi!

Crna Gora -

Predsednik opozicionog Demosa, koji je na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori nastupio u okiru koalicije "Mir je naša nacija", izjavio je danas da Crna Gora ima više problema nego stanovnika, koje, kako je rekao, treba rešavati mudro i kompetentnima.

Lekić je istakao da je na jučerašnjim izborima pobedila demokratija, i pobedila je Crna Gora, a sada je kaže, neophodna svest da sa novom vlašću "ne počinje bajka već veliki izazovi kojima moramo biti dorasli".

Za njega su, ističe, tri procesa primarna.

Prvo, da odlazeća Markovićeva vlada iskoristi ovaj kraći period do predaje vlasti da bi javno saopštila sve bilanse, posebno ekonomsko-finansijsko stanje zemlje - koje ostavlja kao rezultat svoje vladavine snagama kojima su građani 30. avgusta izrazili poverenje za vođenje državnih poslova.

Kao odrugo, Lekić smatra da tri koalicije koje su dobile većinu za formiranje vlade treba da su, kaže, ne samo svesne ogromne odgovornosti, složenosti trenutka u zemlji, već i da brzo reaguju osmišljenim dogovorom sa potpisima većine poslanika koji podržavaju formiranje nove vlade.

foto: Youtube prtscr / Atlas TV Montenegro

"Dakle, tri koalicije u svakom slučaju, a po mogućnosti pojačane i sa drugim mogućim subjektima", jasan je Lekić.

Ovo je, prema njegovim rečima, neophodno, ne samo što je vreme dragoceno već i da bi se sprečio nepotreban ritual tkz. konsultacija kod predsednika države oko određivanja mandatara.

"Tim pre što je nominalni predsednik države celo vreme delovao kao partijski predsednik pa bi bilo logično da se u ovom trenutku i sasvim posveti svojoj partiji", naveo je Lekić, a prenele podgoričke Vijesti.

Najzad, kao treće Lekić navodi da je nephodno sa pozicije nove koalicione vlasti što pre uspostaviti međunarodne kontakte sa relevantnim partnerima, pre svega sa viskoim institucijama EU u Briselu.

"Tom prilikom treba pružiti pored objašnjenja o velikoj demokratskoj pobedi u Crnoj Gori takođe i garancije za ispunjenje preuzetih međunarodnih obaveza crnogorske države", kazao je Lekić, govoreći o prvim mogućim koracima nove koalicione vlasti.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / Atlas TV Montenegro

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track