Najnovije vesti

OZBILJAN UDAR NA MILOVE FINANSIJE: Nova vlast povlači državne pare iz banke Đukanovićevog brata! BIZNISMENI VEĆ BEŽE!
Foto: Nemanja Nikolić

U problemu

OZBILJAN UDAR NA MILOVE FINANSIJE: Nova vlast povlači državne pare iz banke Đukanovićevog brata! BIZNISMENI VEĆ BEŽE!

Crna Gora

Predsednika Crne Gore i njegovu porodicu, osim političkog, čeka i ekonomski udarac, jer njegova glavna novčana poluga Prva banka, koju drži Aco Đukanović, ostaje bez najvećeg dela sredstava

Izborni poraz ozbiljno je uzdrmao Mila Đukanovića i njegovu Demokratsku partiju socijalista (DPS) ne samo na političkom planu već je još više udario na finansijske poluge koje je dosad držala porodica aktuelnog predsednika Crne Gore.

To se, pre svega, odnosi na sudbinu Prve banke, koja je kao banka u većinskom vlasništvu Đukanovićevog brata Aca, godinama bila praktično protočni bojler za državne pare.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Na nove političke okolnosti već su reagovali pojedini biznismeni, povlačeći svoje depozite iz Prve banke, a naši izvori otkrivaju da će nova vlada potpuno raskinuti netržišne i netransparentne finansijske aranžmane između ove banke, s jedne, i javnih preduzeća i lokalnih samouprava, s druge strane.

Malverzacije i korupcija

- Đukanoviću i DPS polako izmiče tlo pod nogama, što se najbolje vidi po tome kako dojučerašnji dvorski biznismeni napuštaju brod koji tone i povlače svoj novac s računa Prve banke. Čim nova vlada preuzme dužnost, prvi finansijski potez biće povlačenje sredstava i depozita javnih preduzeća i lokalnih samouprava. Oni po pravilu svoj novac čuvaju kod Prve banke i njihovi depoziti čine čak 80 odsto sredstava banke. Stečaj i likvidacija ove banke bili bi ne samo ogromna šteta za imovinu familije Đukanović već i opasnost da se otkriju malverzacije i korupcija - kaže naš sagovornik upućen u crnogorske prilike. On napominje da su zloupotrebe bile brojne, a samo najilustrativnija je slučaj Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

- Umesto da koristi svoja sredstva za finansijske obaveze, EPCG je oročila sredstva u Prvoj banci, a zatim ta ista sredstva dobijala na ime kredita po znatno većim kamatama - objašnjava naš sagovornik.

Kumovsko-rođačke veze  

Doskorašnji poslanik u crnogorskom parlamentu Aleksandar Damjanović kaže za Kurir da je će nova vlast prekinuti praksu favorizovannja nekih banaka.

- Depoziti subjekata iz javnog sektora, budžetskih potrošača, javnih i državnih preduzeća, regulatornih agencija... čine značajan deo portfolija svake banke i ukoliko se, zahvaljujući političkim ili kumovsko-rođačkim vezama, oni drže kod pojedinih banaka, svakako narušavaju konkurenciju na tržištu i pojedinim bankama daju neopravdane prednosti. Očekivano je da se napravi analiza dosadašnje politike plasiranja sredstava kod Prve banke, ali i kod drugih banaka, a u slučaju da je bilo kršenja propisa, odnosno netržišnog poslovanja odgovornih, treba ih pozvati na političku, ali i krivičnu odgovornost - poručuje on.

Aco Đukanović žrtva krađe

Kućna pomoćnica odnela zlato i 33 sata  

Aco Đukanović dospeo je ove nedelje u žižu javnosti zbog slučaja krađe u njegovoj kući. Specijalno državno tužilaštvo potvrdilo je da je iz Đukanovićevog doma ukradeno 1,053 kilograma zlatnog nakita, 900 grama nakita od zlata bez žiga, oko dva kilograma srebrnog nakita, više zlatnika i 33 sata.

Za krađu je osumnjičena Nikšićanka Ana P., koja je kod Đukanovića radila kao kućna pomoćnica.

I. K./ Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...