PODLO! OVAKO DRITAN ČUVA MILA: Abazović izvukao Marovića da zabašuri afere Đukanovića!
Foto: Nemanja Nikolić, Profimedia

KO JE Potpredsednik crnogorske vlade

PODLO! OVAKO DRITAN ČUVA MILA: Abazović izvukao Marovića da zabašuri afere Đukanovića!

Crna Gora -

Zahtev nove crnogorske vlade, a pre svega Abazovića, za izručenje Marovića, koji je politički mrtav čovek, samo je pokušaj skretanja pažnje s Đukanovića, što njemu ide naruku, ocenjuju sagovornici Kurira

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović poručio je da bi voleo da Srbija, „u ime dobre saradnje i početka stvaranja novih odnosa“, Crnoj Gori isporuči Svetozara Marovića, bivšeg visokog državnog funkcionera, koji se trenutno nalazi u Beogradu. Sagovornici Kurira pak ocenjuju da je u pitanju pokušaj skretanja pažnje s predsednika Mila Đukanovića i sklanjanje po strani afera koje ga prate.

Traži rešenje

Naime, kako je Abazović objasnio, Marović, kao čovek koji je personifikacija organizovane kriminalne grupe i političke strukture koju su srušili, ne zaslužuje da ima bilo kakvu zaštitu u Beogradu.

- Zaslužuje da se privede pravdi i verujem da ćemo uspeti sa Vladom Srbije da pronađemo rešenje - rekao je Abazović za Nova S.

Duško Knežević, blizak prijatelj Marovića, ocenjuje za Kurir da je vraćanje Marovića u fokus javnosti samo pokušaj skretanja pažnje sa Đukanovića i svih afera koje su mu za vratom.

- Vađenje Svete Marovića, koji je politički mrtav čovek, u fokus javnosti samo je pokušaj skretanja pažnje s Mila Đukanovića, što, naravno, njemu ide naruku. Umesto da se govori o svim aferama povezanim s Đukanovićem koje bi pod hitno trebalo ispitati i procesuirati, otvara se ponovo pitanje Marovića. A kada bi taj isti Marović progovorio o svemu što zna u vezi s Đukanovićem, pa to bi bila prava bomba. Da ne pričamo još i o tome šta bi sve Sveta mogao da ispriča o onome što je proživljavao dok je, upravo zahvaljujući njegovom režimu, bio u zatvoru - istakao je Knežević za naš list.

Kako kaže, ono što bi pre svega trebalo da bude najbitnije novoj crnogorskoj vladi kad su u pitanju odnosi sa Srbijom jeste pitanje proteranog srpskog ambasadora.

- Pre svega treba rešiti pitanje proteranog ambasadora Božovića, a onda se baviti svim drugim stvarima. No, sve ovo što se radi, uključujući i odbijanje Đukanovića da usvoji izmene Zakona o slobodi veroispovesti, samo govori o tome da kohabitacija s Đukanovićem nije moguća, već da što pre treba da se otvori parlamentarna istraga protiv njega i svih afera njegovog režima - zaključio je Knežević.

Ispitati ulogu ostalih

I jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević za Kurir poručuje da je Marović dugo vremena bio jedan od najvažnijih ljudi crnogorskog predsednika i njegovih partijskih ideologa.

- Dok se Marović ne suoči sa crnogorskim sudovima, mogli bismo da ispitamo i procesuiramo njegove veze s Milom, ali i da vidimo kako je moguće da je došlo do toga da specijalni državni tužilac, koji je sklopio sporazum s njim, i presednik višeg suda, koji je prihvatio taj sporazum, omoguće Maroviću da napusti Crnu Goru bez blokade imovine i zabrane napuštanja mesta boravišta. Zato treba ispitati njihove odnose s Milom, jer se to nije moglo desiti bez njegovog znanja i saglasnosti - naglasio je Knežević za naš list.

Jasan stav Milo će morati da potpiše zakon

Milan Knežević ocenio je juče da veruje da je Đukanović dovoljno pametan da drugi put potpiše sporni Zakon o slobodi veroispovesti, te da su na testu i država i Đukanović. Podsetimo, Đukanović je odbio da potpiše više zakona, među kojima su i Izmene Zakona o slobodi veroispovesti koje je usvojio crnogorski parlament krajem decembra, i te akte je vratio na ponovno izjašnjavanje u parlamentu.

Milo Đukanović
foto: EPA/Boris Pejović

Kurir / Ivana Žigić

Foto: Nemanja Nikolić, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track