DETALJI SA SUĐENJA ZA UBISTVO LJILJANE SIMIĆ: Namamili je da joj pokažu prirodu pa ubili, odbrana tvrdi da je to ubistvo na mah
Foto: Facebook

jeziv zločin kod herceg novog

DETALJI SA SUĐENJA ZA UBISTVO LJILJANE SIMIĆ: Namamili je da joj pokažu prirodu pa ubili, odbrana tvrdi da je to ubistvo na mah

Crna Gora -

Odbrana optuženih za teško ubistvo Ljiljane Simić, kadanske državljanke srpskog porekla u okolini Herceg Novog, traži da se optužnica vrati na dopunu istrage, kao i da postupak protiv jednog od osumnjičenih treba obustaviti.

Naime, zamenik višeg državnog tužioca Zoran Vučinić ostao je pri optužnici protiv Zorana Marića i Radomira Delića. S druge strane, advokat Lazar Aković, koji zastupa Marića tražio je da se optužnica vrati na dopunu istrage, dok je branilac Delića, advokat Dino Šabotić smatra da postupak protiv njegovog klijenta treba obustaviti.

Aković je dodao da njegov branjenik nije saslušan tokom istražnog postupka i da mu je bilo otežano da ga brani.

- Optužnica nije objektivno analizirana jer da jeste bilo bi zaključeno da optuženi Marić nije krivično delo počinio na podmukao način i iz koristoljublja, već da je tome prethodila svađa sa pokojnom Simić. Očigledno da se radi o ubistvu na mah – istakao je Aković.

Ljiljana Simić
foto: Facebook

Advokat Dino Šabotić, branilac Delića, kazao je da je njegovom klijentu uskraćeno pravo na nužnu odbranu tokom istražnog postupka.

- Tokom istrage nije pružen nijedan čvrst dokaz da je počinio krivično delo koje mu se optužnicom stavlja na teret – naveo je Šabotić.

Marić i Delić terete se da su na podmukao način iz koristoljublja počinili teško ubistvo. Prema navodima optužnice, Marić i Delić su zajedno došli iz Herceg Novog do stambene zgrade u naselju Dobrota u Kotoru gde je stanovala Simić.

– Marić je namamio Simićevu da će da joj pokaže prirodu i zalazak sunca, a Delić ga je za to vreme čekao u vozilu koje je u vlasništvu Simićeve. Nakon toga su se odvezli iz Kotora u pravcu Herceg Novog, gde se Marić uključio na makadamski šumski put do sela Mokrin gde je i zaustavio vozilo – piše u optužnici.

U optužnici je navedeno da su se nakon toga obojica uputila prema pešačkom prelazu preko obližnje livade gde mu je Marić dao uputstva da ostane na tom mestu i da pazi da neko ne naiđe.

– Potom je Marić počeo da se raspravlja sa Simić, govoreći joj da je ku*va i d*olja, oborio je na zemlju, nogama pritisnuo na grudni koš, a zatim je obema rukama stezao za vrat i zadao joj više udaraca od kojih je nastupila smrt – piše u optužnici.

Optuženi Delić je na saslušanju pred tužiocem tvrdio da se oseća krivim zbog ubistva jer je bio na licu mesta. On je ispričao da mu je Marić nudio novac, a da ga zauzvrat ne prijavi vlastima.

Marić tokom istrage nije saslušavan jer je po poternici Višeg suda u Podgorici uhapšen u Bosni i Hercegovini. Protiv njega se tamo vodi krivični postupak zbog nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija.

Zoran Marić uhvaćen je kada je taksi vozilom krenuo iz Foče da bježi prema Federaciji BiH. Fočanski policajci su kod Marića za pojasom trenerke pronašli ručnu bombu M75, a u rancu vojnički bajonet.

Delić je prvi kome su stavljene lisice na ruke u ovom slučaju, a istražitelji su do njega došli nakon analize finansijskih transakcija kartice Ljiljane Simić.

Pregledom računa Simić utvrđeno je da je u poslednjih šest meseci trošila mesečno oko 4.000 dolara, ali da je tokom zadnjeg meseca više puta podignut novac u ukupnom iznosu od 17.000 dolara. Obdukcija tela Simić pokazala je da je smrt kod nje nasilna, odnosno da je "nastupila usled zatezanja vrata".

Podsetimo, Simićeva je nestala 6. septembra kada je iz Kotora, gde je živela poslednjih šest meseci, krenula u Kanadu gde je inače provodila ostatak godine. Njen nestanak policiji je prijavila prijateljica koja je Ljiljanu trebalo da vozi do aerodroma u Dubrovniku.

Neposredno pre dogovorenog polaska prijateljica je pozvala, ali joj je telefon bio isključen. Prijateljica Simićeve, nakon više pokušaja da je dobije, obavestila je Ljiljaninu porodicu, a potom i policiju. Utvrđeno je da se Simić nije ukrcala na let za Kanadu za koji je ranije kupila kartu.

Dve nedelje od njenog nestanka, ljudi koji su pošli da beru drva pronašli su telo Simić u okolini Herceg Novog.

(Kurir.rs/Pobjeda)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track