MANDIĆ O NATO AGRESIJI NA SRJ: Milov režim prizivao bombe pod izgovorom rušenja Slobe, a zapravo je cilj bio razbijanje države
Foto: EPA / Boris Pejović

ŽRTVE SE NE SMEJU ZABORAVITI

MANDIĆ O NATO AGRESIJI NA SRJ: Milov režim prizivao bombe pod izgovorom rušenja Slobe, a zapravo je cilj bio razbijanje države

Crna Gora -

Sutra se navršava 22 godine od zločinačke NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Bombardovanje je trajalo 78 dana (do 10. juna) i to bez saglasnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Reč je o drugom po redu vojnom uplitanju NATO, nakon bombardovanja Republike Srpske u operaciji "Namerna sila" 1995. godine, i najvećem vojnom sukobu na prostoru bivše države od vremena Drugog svetskog rata.

Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsednik Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, istakao je da je bivši režim Mila Đukanovića aktivno učestvovao u servisiranju agresije na sopstvenu zemlju, zbog čega joj savest nije čista, te da bivša vlast nikada nije htela otvoreno da priča o NATO agresiji, niti je želela da se suoči sa tom nedavnom prošlošću Crne Gore i Savezne Republike Jugoslavije.

"Zajedno sa pojedinim političarima iz Srbije prizivali su bombardovanje kojim navodno treba srušiti režim Slobodana Miloševića, a istovremeno su drsko ubeđivali javnost kako su baš oni sačuvali Crnu Goru od stradanja. Sa ove distance se jasno vidi da bombardovanje nije imalo za konačni cilj rušenje Slobodana Miloševića, već razbijanje zajedničke države Srbije i Crne Gore i formiranje lažne države Kosovo", naglasio je Mandić.

On je rekao da je reč o jednom dugom procesu izdaje i sistematskog uništavanja koji je narodu priredila Demokratska partija socijalista na svom pogubnom političkom putu.

"Dubina njihove izdaje je išla dotle da nisu dozvoljavali ni da se oda pošta poginulim pripadnicima Vojske Jugoslavije u ovoj tragičnoj agresiji".

Sa nedavnom promenom vlasti, dodaje Mandić, promeniće se i taj sramotni odnos, tako da će bližnji i saborci postradalih heroja otadžbine moći sutra slobodno obići spomenike koji svedoče o njihovom stradanju, i na tim mestima položiti vence i zapaliti sveću.

"Naša je ne samo obaveza nego i dužnost da poštujemo one koji su bili časni i hrabri, i koji nisu žalili vlastite živote u odbrani svoje porodice, naroda i države. Ako nemamo poštovanja prema njihovoj žrtvi, onda ćemo stati na stranu onih drugih koji su navodili NATO bombe na SRJ. Tim postupkom bi se pokazali nedostojni velikih i slavnih predaka i izdali bi Kosovski zavet Njegoševe Crne Gore", zaključio je Mandić.

Podsetimo, u toku NATO bombardovanja prema određenim procenama ubijeno je oko 3.500 ljudi, dok je ranjeno više od 12.000. Takođe, u napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri; a celokupna šteta procijenjena je na gotovo 100 milijardi američkih dolara.

(Kurir.r/IN4S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track