TAČNO U 23 ČASA 23. MARTA! Nestanak putničkih aviona na nebu Srbije i Balkana bio je znak raketašima AGRESIJA JE POČELA
Foto: Kurir, Slaviša Golubović/Pad noćnog sokola

ratni zločin nato snaga nad srj: nebo je bilo kristalno čisto

TAČNO U 23 ČASA 23. MARTA! Nestanak putničkih aviona na nebu Srbije i Balkana bio je znak raketašima AGRESIJA JE POČELA

Društvo -

Ove godine 24. marta 2021. godine navršava se 22 godine od početka NATO agresije, koja je trajala 78 dana i u kojoj je prema ne konačnim procenama poginulo više od 3.000 civila od čega je bilo 88 dece.

Tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju napalo je 19 članica NATO pakta predvođenih Sjedinjenim Državama koje su pokrenuli operaciju «Alied Force», odnosno Saveznička snaga. Tokom trajanja agresije NATO pakt u vazdušnu kampanju uključio je skoro 2.000 letelica razne namene.

Priča o tome kako je počela NATO agresija je odavno poznata svima. O tome je rečeno skoro sve, da li je baš sve rečeno?!

Nekako ostalo je nedorečeno šta se dešavalo noć pre na nebu iznad Srbije i u okruženju, a zapravo to je bio prvi vesnik jedinicama VOJIN, raketašima na dežurstvu i komandnom kadru u Operativnom centru RV i PVO da uskoro sledi početak NATO agresije.

mapa, avion, saobraćaj, NATO, agresija, 24.mart
foto: Slaviša Golubović/Pad noćnog sokola

Naime, tog 23. marta 1999. raketni divizioni 250. raketne brigade RV i PVO VJ već su zauzimali položaje oko Beograda. Neki divizioni poput 3. raketnog diviziona u večernjim časovima prevedeni su bili u pripravnost broj 3.

Obični građani jesu slutili da se priprema napad, ali niko nije mogao da sluti da se napad približava.

Pojedinim divizionima je već naslućeno da bi oko 23 časa mogli da budu prevedeni u pripravnost broj 1, što je značilo spremnost za trenutno dejstvo po ciljevima u vazdušnom prostoru.

«Prva borbena posluga zauzela je svoja mesta i čekala dalja naređenja. Slika osmatračkog radara pokazivala je vazdušnu situaciju u krugu od 250 kilometara. Nešto oko 23 časa vazdušni prostor nad teritorijom bivše SFRJ ostao je bez ijednog civilnog aviona. Saobraćaj svih onih koji su preletali Balkan ustaljenim maršutama pretvorio se u vidljivo gusto «usmereni tok» kroz Mađarsku, Rumuniju i Bugarasku. Nije bilo dileme, počelo je ili će uskoro početi!», zapisao je na početku svoje knjige «Pad noćnog sokola», pukovnik u penziji Slaviša Golubović, koji je dodao još jedan zanimljiv detalj:

S-125 Neva
foto: Andrej Mlakar/Kurir

«Nada da će nas gusta magla, koja je te noći obavijala obale Save, bar malo zaštititi, ubrzo nas je napustila. Nebo je postalo kristalno čisto. U isčekivanju najgoreg dočekali smo jutro. U 6.10 bili smo prevedeni u pripravnost broj 3.».

Tadašnji komandant RV i PVO VJ general –pukovnik Spasoje Smiljanić u svojoj knjizi «Agresija NATO rtno vazduhoplovostvo i protivvazdušna odbrana u odbrani otadžbine» navodi da su obaeštajni organi RV i PVO još 19. marta dali informaciju komandi da će do agresije doći u narednim danima.

General Smiljanić navodi u knjizi da je vazdušni saobraćaj u koridorima iznad Mađarske, Rumunije i Bugarske tog 24. marta 1999 i dalje bio veoma živ, ali da je između 17 i 18 časova došlo do postepenog smanjivanja vazdušnog saobraćaja iznad ovih zemalja da bi posle 18 časova poptuno prestao.

«Čisto i prazno nebo iznad jugositočne Evrope, za laika je bilo iznenađenje, Meni je bilo izvesno da uskoro počinje agresija na šta sam upozorio grupu za borbeno komandovanje na privremenom komandnom mestu Konade RV i PVO u zgradi Komande u Zemunu i komndante Korupusa RV i PVO», napisao je general Smiljanić.

Kurir.rs / A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track