LEPOSAVIĆ: Ostajem na poziciji ministra dok mi Skupština daje poverenje, iznenađen sam Krivokapićevom tvrdnjom
Foto: Youtube prtscr / 24 vesti

sporna izjava o srebrenici

LEPOSAVIĆ: Ostajem na poziciji ministra dok mi Skupština daje poverenje, iznenađen sam Krivokapićevom tvrdnjom

Crna Gora -

Crnogorski ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić poručio je da će nastaviti da obavlja funkciju ministra dok god mu Skupština daje to poverenje.

Kazao je da je neprijatno iznenađen tvrdnjom da je njegovo javno delovanje odstupalo od zvaničnih stavova vlade.

Leposavić se obratio parlamentu povodom predloga premijera Zdravka Krivokapića za njegovo razrešenje, za koji kaže da sadrži samo jednu tačnu tvrdnju, a to je da je predsednik vlade svim članovima pružio slobodu u radu.

Sada je, ističe, neprijatno iznenađen tvrdnjom Krivokapića da je njegovo javno delovanje navodno od "početka u velikoj meri odstupalo od zvaničnih stavova vlade i Sporazuma koji su 8. septembra 2020. godine potpisali lideri koalicija parlamentarne većine".

Zdravko Krivokapić
foto: Youtube/Vlada Crne Gore

Podseća da je jasno rekao "da ne negira niti relativizuje presuđeni zločin genocida u Srebrenici i da na to nema pravo".

Poslaničko pitanje je, kaže, glasilo "da li bih ja priznao zločin genocida", za koje je rekao da je deo uobičajene, monstruozne politike DPS-a kojom se izaziva razdor i međusobno zavađanje.

"Ovo pitanje se uvek postavlja samo ministrima i javnim funkcionerima koji su Srbi, zato što oni koji ga postavljaju posebno računaju na činjenicu da su nebrojene žrtve srpskog naroda ostale bez satisfakcije i zadovoljenja pravde", naveo je Leposavić i dodao da je, znajući to, smatrao da je nemoralno i nestručno da na ovo pitanje odgovori neodređeno.

"Odgovor na ovo pitanje sam dao i kao čovek i kao član vlade. Na isti način sam izrekao i svoj stav o Haškom tribunalu. Uvažavam obaveznost odluka tog suda, ali zadržavam pravo da iznesem kritički stav o njegovom radu, kao što se to uobičajeno čini u javnom govoru u svim evropskim i civilizovanim zemljama", naveo je Leposavić, čije obraćanje integralno prenosi podgorički Radio Antena M.

Izneo je, ističe, jasan stav i stručno utemeljen komentar o onome što su drugi spremni da napuste i pri najmanjoj pretnji ostavljajući društvu da se večito nosi sa manipulacijama, nametanjem krivice i neprijateljstvom.

"Zato nemam pravo da podnesem ostavku, iako sam uvek spreman, kao što sam to već učinio, da se izvinim svakome koga su moje reči povredile", naveo je, između ostalog, Leposavić i poručio da će nastaviti da obavlja ministarku dužnost dokle god mu Skupština Crne Gore daje to poverenje.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track