BIVŠA SUDIJA VRHOVNOG SUDA CRNE GORE U VESELOM RADSPOLOŽENJU Snimak Vesne Medenice kako pleše postao hit na internetu! VIDEO
Foto: Printscreen

đuskanje

BIVŠA SUDIJA VRHOVNOG SUDA CRNE GORE U VESELOM RADSPOLOŽENJU Snimak Vesne Medenice kako pleše postao hit na internetu! VIDEO

Crna Gora -

Društvenim mrežama po Crnoj Gori počeo je da kruži snimak na kome se navodno vidi Vesna Medenica bivša Milova predsednica Vrhovnog suda Crne Gore koja je podnela ostavku posle 13 godina od kada je bila izabrana na tu funkciju.

Na snimku koji se pojaviona društvenim mrežama i na kome se navodno nalazi Medenica vidi se kako igra na nekom slavlju. Pretpostavlja se da je u pitanju najverovatnije neko venčanje, gde se Medenica opustila i uživala da igra uz muziku.

Crnogorski mediji su često pisali o Vesni Medinici. U poslednje dve godine najviše je zaokupljala pažnju time što je 30. decembra 2020. posle 13 godina od izbora na funkciju predsednice Vrhovnog suda podnela ostavku. Inače njen izbor po treći put da postane Predsednica Vrhovnog suda došao je pod udar Evropske komisije koja je u svom izveštaju od 11. juna 2020. izrazila zabrinutost zbog načina na koji je Sudski savet 2019 tumačio Ustav i dozvolio Medenici da bude na tu funkciju izabrana po treći put.

Treći izbor Medenica je uzburkao strasti na javnoj sceni. Brojne političke partije, ali i istaknuti pravnici su se protivili njenom reizboru. Čak su i 11 nevladinih organizacija u Crnoj Gori saopštenju za javnost oštro kritikovale treći izbor Medenice na funkciju predsednice Vrhovnog suda, ocenjujući da je “umesto vladavine prava na snazi vladavina političke moći koja lične interese pretpostavlja opštem interesu”.

Njen treći mandat obležila je i žestoka polemika sa ministrom pravde Zoranom Pažinom, koji je rekao da očekuje od predsednika sudova koji su izabrani za treći mandat, među kojima je i predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, da se povuku sa tih pozicija.

Medenica je imala odgovor. Kazala je da izjava ministra pravde Zorana Pažina direktno uticala na nezavisnost crnogorskog sudstva, piše portal Cdm.

Mediji su pisali da su državni organi u periodu od 1999. godine tri puta rešavali stambeno pitanje aktuelne predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. Medenica je 2018. dobila od Vlade stambeni kredit od 40.000 evra po povlašćenim uslovima, koji je otplatila odjednom – ali petostruko niži iznos.

Mediji su izveštavali da je na ime mesečnih rata odjednom isplatila 6.800 evra i time otplatila kreditni dug prema Vladi, što znači da joj je ostalo “čisto” 33.200 evra.

Ona je, kako pokazuju dostupni podaci, 1999. godine od države dobila stan od 80 kvadrata po povoljnim uslovima u zgradi Vektra na ekskluzivnoj lokaciji u Podgorici i njega je kasnije poklonila ćerki. Medenici je taj stan dodeljen na korišćenje po osnovu zakupa na neodređeno vrijeme, da bi ga potom otkupila od države, takođe po povoljnim uslovima.

Medenica je više puta isticala da komentarisanje presuda perdstavlja pritisak na sudove. Ostaće zapamćena njena izjava da neće dozvoliti da sudske presude komentarišu oni koji nikada nisu ni ušli u sudnicu.

Ona je komentarišući suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, rekla da je sudija Višeg suda u tom postupku Suzana Mugoša tokom celog procesa doživljavala uvrede.

Medenica je često govorila i o materijalnom položaju sudija i njihove zarade.

“Da li možemo garantovati da je sudija sa 650 evra i sa obavezom da 250 predmeta završi za godinu dana može sačuvati svoju moralnost i autonomiju”, rekla je ranije Medenica i dodala da se koruptivnost sprečava samo dobrom i stabilnom platom.

Osim po funkciji koju je obavljala, mediji su često pisali i o njenim odevnim kobinacijama na mnogobrojnim prijemima. Gotovo uvek je bila u centru pažnje, piše sajt Cdm.

Ko je Vesna Medenica

Prvi put je u Skupštini za predsjednicu Vrhovnog suda, kako piše u njenoj biografiji, izabrana 19. decembra 2007. godine, a na predlog tadašnjeg predsednika države (Filipa Vujanovića), predsednika parlamenta (Ranka Krivokapića) i premijera (Željka Šturanovića).

Vesna Medenica rođena je u Kolašinu 17. jula 1957. godine, gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je 1980. na Pravnom fakultetu u Podgorici. Radila je u Osnovnom sudu u Kolašinu. U dva mandata bila je predsednica Osnovg suda u Kolašinu, a potom je imenovana za sudije Višeg suda u Podgorici. Za Vrhovnog državnog tužioca je izabrana 2003. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track