ĐUKANOVIĆ: Postoji visok stepen podudarnosti o tome šta treba raditi u Crnoj Gori, a to je brzo formirati vladu
Foto: Printscreen/YouTube

kriza u cg

ĐUKANOVIĆ: Postoji visok stepen podudarnosti o tome šta treba raditi u Crnoj Gori, a to je brzo formirati vladu

Crna Gora -

Predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović rekao je da je stekao utisak da postoji visok stepen podudarnosti o tome šta treba sada raditi u Crnoj Gori a to je pre svega - brzo formirati vladu.

Ta vlada bi, kaže Đukanović, trebalo da bude utemeljena u jasnoj parlamentarnoj većini zasnovanoj u evropskoj i građanskoj politici.

Potrebno je, kaže, izabrati vladu koja će što pre početi aktivnosti na nastavku kvalitetnog pregovaranja sa Evropskom unijom, kako bi u bliskoj budućnosti stvorili mogućnost za ostvarenje cilja - ulazak u EU.

Na pitanje TVCG da li se pre dolaska u Atinu sastao s liderom Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem i da li mu je on prihvatljiv za mandatara, Đukanović je odgovorio:

"Kao što znate, u Atinu sam stigao u ponedeljak veče, to je bio dan kad su parlamentarci bili zauzeti razgovorom o inicijativi za smenu predsednika parlamenta, mislim da su razgovori između potencijalnih konstituenata nove crnogorske vlade započeli juče kad sam bio ovde. Kao što znate uloga predsednika je da nakon saznanja o postojanju parlamentarne većine predstavniku te manjine da mandat za sastav nove vlade."

Đukanović je u razgovoru za TVCG naveo da će večeras biti u Podgorici, te da je sutra prilika da čuje izveštaj o konsultacijama koje su obavili potencijalni konstituenti vlade.

"Nakon toga bi na red došla inicijativa predsednika države. Iskreno, nadam se da je u mom odsustvu obavljen taj prvi krug konsultacija, nadam se da postoji razumevanje, iz svega što sam prethodno čuo iz razgovora u parlamentu, i kroz komunikacije koje sam imao, uvek nezvanične, do trenutka dok se ne stvore uslovi da bude zvanična", zaključio je Đukanović koji je u dvodnevnoj poseti Grčkoj, na poziv predsednice te zemlje Katerine Sakelaropulu.

Kurir.rs/RTCG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track