NIKO GA NIJE NI POZVAO: Đukanović opet provocira, kaže da neće u posetu Beogradu, već lažnoj državi Kosovo
Foto: Nemanja Nikolić

pravo lice

NIKO GA NIJE NI POZVAO: Đukanović opet provocira, kaže da neće u posetu Beogradu, već lažnoj državi Kosovo

Crna Gora -

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović potvrdio je da će uskoro ići u zvaničnu posetu lažnoj državi Kosovo. On je u intervjuu za prištinsku KTV rekao da se u ovom trenutku ne može govoriti o njegovoj eventualnoj poseti Srbiji zbog narušenih političkih odnosa dve zemlje, ali da je poseta Prištini izvesna i dogovorena.

- Jasan vam je uzrok narušenih političkih odnosa Podgorice i Beograda poslednjih godina. Apsolutno sam spreman da razgovara sa svima, a posebno sa susedima, zemljama regiona, ali po jasnim političkim principima - istakao je Đukanović dodajući da nije onaj koji bira svoje sagovornike.

- Nisam od onih koji biraju sagovornike, niti sam taj koji želi ovog ili onog predsednika iz Srbije. Srbija bira svog predsednika, neka ga bira sa srećom kako građani Srbije žele - naglasio je Đukanović.

On je po pitanju dijaloga Beograda i Prištine rekao da je važno da "obe strane pokažu odgovornost i pokušaju da razviju dijalog ka konačnom rešenju". Đukanović je podsetio da je Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost jer "smatra da je to jedini pravi pogled na budućnost".

- Za mene je potpuno legitiman interes Kosova da bude deo evropskih i evroatlantskih integracija. Duboko sam ubeđen da je ključni problem ovog regiona njegova nestabilnost i mnogo puta sam rekao da imamo mnogo dokaza, kako u prošlosti tako i u novijoj istoriji, koji pokazuju da nemamo dovoljno pouzdane mehanizme naše regionalne stabilnosti. U slučaju odnosa Kosova i Srbije, veoma je važno da obe strane pokažu odgovornost prema započetom dijalogu i pokušaju da ovaj dijalog razvijaju do konačnog rešenja. Stav Crne Gore je jasan. Crna Gora je prihvatila nezavisnost Kosova jer je i tada i sada bila uverena da je to jedini pravi pogled na budućnost - rekao je Đukanović.

Govoreći o najavljenoj poseti tzv. Kosovu, Đukanović je naveo da su "odnosi dve zemlje odnosi uvažavanja, međusobnog poštovanja, dobrosusedstva".

- Gde god da smo se sreli i sastali (sa liderima Kosova) na mnogim mestima, rekao bih da je to bio izuzetno primeran odnos. Uveren sam da ćemo kao lideri obe zemlje doprineti što boljem poverenju između naših zemalja i da ćemo nastaviti ovu praksu i tradiciju - zaključio je predsednik Crne Gore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track