AMERIČKI RAZARAČ UPLOVIO U SPLIT: Hrvatska i američka mornarica imale zajedničku vojnu vežbu
Foto: AP

Saradnja ili provokacija

AMERIČKI RAZARAČ UPLOVIO U SPLIT: Hrvatska i američka mornarica imale zajedničku vojnu vežbu

Hrvatska -
Brod je opremljen raketama za protivvazdušno delovanje i napad na druge brodove

SPLIT - Splitskim novinarima danas je organizovan obilazak razarača USS Porter iz sastava VI. Flote američke Ratne mornarice, koji je usidren od juče u vojnoj bazi Lora i tamo će u službenoj poseti Hrvatskoj ratnoj mornarici boraviti do 31. oktobra.

Za vreme dok su novinari obilazili brod na njega je stigao i zapovednik VI . Američke flote viceadmiral Džejms G. Fogo, zapovednik Hrvatske ratne mornarice Predrag Stipanović, američka ambasadorka u Hrvatskoj Džulijeta Vals Nojz i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, prenosi Jutarnji.

Stipanović je rekao da je poseta ovog razarača još jedan korak u unapređenju odnosa ratnih mornarica Hrvatske i SAD, dok je Fogo rekao da je američki brod važan za održavanje sigurnosti na moru.On je najavio da će o unaprijeđenje saradnje VI. Američke flote i Hrvatske ratne mornarice u petak u Splitu razgovarati s hrvatskim ministrom obrane Antom Kotromanovićem i zapovednikom HRM-a Predragom Stipanovićem.

Iz američke ambasade je saopšteno da je ova poseta u službi poboljšanja odnosa između SAD-a i Hrvatske kako bi dve zemlje „zajedno radile za stabilnu, sigurnu i prospertitetnu regiju“.

„Američka VI. flota sa sedištem u Napulju u Italiji obavlja celi spektar zajedničkih pomorskih operacija, često u dogovoru sa saveznicima i međunarodnim partnerima kako bi unapredili sigurnost i stabilnost u Evropi i Africi“, naveli su iz ambasade SAD-a.

Novinari su obavešteni i da je u sredu bila organizovana zajednička vežba sa 14 pripadnika HRM-a radi uvežbavanja taktičkih kretanja i procedura na moru, dok je hrvatskoj vojsci dozvoljeno i razgledanje naoružanja na razaraču.

Zapovednik razarača Bler Gaj izjavio je da je brod opremljen raketama za protivvazdušno delovanje, kao i onima za napad na druge brodove, a raspolaže i tehnikom potrebnom za delovanje protiv podmornica koje bi ugrožavale njegovu sigurnost.

„Mi smo odlično opremljeni i sve vidimo“, rekao je Gaj. Razarač je dugačak 155 metara, težak oko 9.000 tona i na njemu boravi oko 400 članova posade. Američki razarač protekla četiri meseca patrolirao je Sredozemljem i Crnim morem a za vreme boravka u splitskoj vojnoj luci Lora porodice nekih od članova posade stigli su im u posetu. Nakon posete Hrvatskoj, brod će otploviti u Španiju gde mu je matična luka.

(Jutarnji.hr/Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track