KO JE NOVI HRVATSKI PREMIJER: Hemičar u farmaciji ali sa kanadskim iskustvom
Foto: Reuter 23 12 2015

Radna biografija

KO JE NOVI HRVATSKI PREMIJER: Hemičar u farmaciji ali sa kanadskim iskustvom

Hrvatska -
Tihomir Oreššković, kome je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poverila mandat za sastav nove vlade, diplomirani je hemičar sa višegodišnjim iskustvom u farmaceutskoj industriji.

Orešković je finansijski direktor farmaceutske korporacije Teve za Evropu, inače vlasnika Plive, a na tu funkciju došao je upravo iz Plive, gde je bio čelni čovek do 2014. godine.

Prethodno, Orešković je bio predsednik Uprave Plive, od 1. jula 2012., a pre toga i predsednik Nadzornog odbora Plive, prenosi Jutarnji list.

Oreššković je rođen 1966. u Zagrebu, 1989. diplomirao je hemiju na Univerzitetu Mekmaster u Kanadi, na kojem je 1991. završšio i MBA studije za finansije i informacione sisteme.

Profesionalnu karijeru započeo je 1992. u proizvodnji farmaceutske industrije Eli Lili u Kanadi, u kojoj je obavljao i različite funkcije u segmentu finansija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju, a iz te fabrike odlazi s pozicije direktora za odnose sa držžavnom administracijom i ekonomske poslove.

Karijeru nastavlja u Novofarmi u Kanadi, danas članici Teva grupe, na poziciji potpredsednika zadužženog za razvoj poslovanja i glavnog finansijskog direktora.

Plivi se pridružžio 2009. kao glavni finansijski direktor za Istočnu Evropu, a 2010. imenovan je na poziciju glavnog finansijskog direktora za regiju EMIA (Istočna Evropa, Mediteran, Izrael i Afrika).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track