BISERI HRVATSKOG MINISTRA: Onaj ko želi bolji kuk, otići će u Švajcarsku!
Foto: Youtube/Printscreen

Ohrabrujuća izjava za pacijente

BISERI HRVATSKOG MINISTRA: Onaj ko želi bolji kuk, otići će u Švajcarsku!

Hrvatska -
Dario Nakić, hrvatski ministar zdravlja izazvao je nedavnu pravu pobunu pacijenata.

Ukidanjem Programa plus, a posebno programa "72 sata" za onkološke bolesnike, ministar zdravlja izazvao je nezadovoljstvo pacijenata, koji su njegove poteze doživeli kao gubitak sigurnosti da će biti adekvatno lečeni. Radi se o programu prema kome su od dijagnoze do lečenja trebalo da prođu tek 72 sata, a upravo je to ukinuo Nakić.Prema njegovim rečima, sada bi to plaćali oni koji to žele. S obzirom na to da nema pacijenta koji ne želi bolji stent ili bolji veštački kuk, ali mnogi za to nemaju novca, na pitanje gde je tu solidarnost, Nakić je zaključio: “Ponovo ću da karikiram. Ko želi bolji kuk, ići će u Švajcarsku, u privatnu kliniku, i to uraditi."

On kaže da iza kritika, ne stoje pacijenti, već organizacije koje podržava nepoznat broj ljudi. Takođe, istakao je da nema razloga za "unezverenost".

Kako je ključni problem razlika među pacijentima jer ne mogu svi sebi da priuštite određene zahvate, Nakić je ipak ocenio da razlike među pacijentima već postoje.

“Recimo, imate endoprotezu od titana. Jedan deo pacijenata je ugradi u našim bolnicama, a deo ne. Sad je na snazi nejednakost. U kardiologiji imate stentove s vrlo sumnjivim ishodima lečenja, a triput su skuplji. Kako reći ko je tu oštećen, ovi koji dobiju jeftiniji stent ili oni drugi? Treba urediti sistem tako da svi znaju na šta imaju pravo, i da mi znamo čime možemo da raspolažemo”, kaže ministar zdravlja.

(Novi list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track