ŠEF HSP SPLITA PROVOCIRA: Objavio slike dece s fantomkama i uniformama s ustaškim pozdravom ZA DOM SPREMNI
Foto: Printscreen Facebook/Ivica Vladava

EKSTREMNO

ŠEF HSP SPLITA PROVOCIRA: Objavio slike dece s fantomkama i uniformama s ustaškim pozdravom ZA DOM SPREMNI

Hrvatska -

Ivica Vladava, zvani Đovani, predsednik splitskog ogranka desničarske Hrvatske stranke prava (HSP) i bivši pripadnik Hrvatskih oružanih snaga (HOS) objavio je na svom profilu na Fejsbuku fotografiju dvoje dece u crnim čizmama, crnoj uniformi i crnim fantomkama, koja na rukavima imaju izvezen grb HOS s pripadajućim ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

"Ima ko će iza nas ostat 'Za dom spreman' ma koliko se trudili petokrakaši! Bog i hrvati! Za dom spremni", napisao je uz fotografiju.

Pre samo nekoliko dana vladina komisija za ustaše i partizane proglasila je ovaj pozdrav neustavnim, osim u "izuzetnim situacijama", kao što su komemoracije poginulim HOS-ovcima.

Novinari portala Index.hr telefonirali su Vladavi i pitali ga da li su na fotografiji njegova deca, na šta je o odgovorio "ma kakvi" i objasnio da je fotografija "alergorija".

foto: Printscreen Facebook/Ivica Vladava

"To je zafrkancija. Nama ti portali služe samo za zezanje. Nema tu ozbiljno ništa, tako da ne treba to gledati s ozbiljne strane. To je međusobna zafrkancija saboraca vezana uz ovaj pozdrav i ovu zabranu. S tim se zafrkava. Kao, nastaviće d se pozdravljaju. To je kao provokacija, jednostavno, sad će svi početi jednostavno to", rekao je on.

"Ne znam, došla slika, svatko stavlja, oni pozdravljaju, možeš se samo zafrkavati. Nisam toliko skrenuo", dodaje Vladava.

foto: Printscreen Facebook/Ivica Vladava

Fotografija ustaškog zločinca Rafaela Bobana na Vladavinom profilu

Međutim, Index.hr piše da Vladava neguje sličan "fotografski stil" na svom profilu na Fejsbuku. Tamo ima nekoliko fotografija gde pozdravlja fašističkim pozdravom - ispruženom uzdignutom desnicom, ispod fotografije Ante Pavelića, kao i fotografija ustaških zločinaca kao što je Rafael Boban.

Prošlog leta policija ga je prijavila jer je sa društvom plovio Neretvom i mahao zastavom na kojoj je pisalo "Za dom spremni".

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Printsreeen Facebook/Ivica Vladava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track