KOLINDA PROTERALA RUSKE DIPLOMATE, SAD JE ZA RAZGOVOR: Dijalog jedini put za odnose sa Rusijom
Foto: EPA

POSETA BUGARSKOJ

KOLINDA PROTERALA RUSKE DIPLOMATE, SAD JE ZA RAZGOVOR: Dijalog jedini put za odnose sa Rusijom

Hrvatska -

ZAGREB - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je danas u Sofiji da je politika dijaloga jedini put za odnose između Rusije i zapadnih država i naglasila da je došlo vreme za normalizaciju odnosa između tih dveju strana na osnovu međunarodnog prava i međusobnog poštovanja.

"Ako se prema nekome postavljate kao prema protivniku, on će uskoro tako i da počne da se ponaša", rekla je ona na konferenciji za medije nakon susreta s bugarskim predsednikom Rumenom Radevim.

Inače, Hrvatska se ranije pridružila nizu zapadnih država koje su proterale ruske diplomate zbog slučaja trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Engleskom gradu Solzberiju, za šta je London bez dokaza optužio Moskvu. Rusija je na proterivanje svojih diplomata reagirala recipročno.

"Da bi se rešili bilo kakvi sporovi i pitanja, o njima treba razgovarati. Rusiju vidim kao snažnu državu, svetsku silu s kojom se u svakom slučaju, osim o tim međusobnim sporovima, mora nastaviti razgovar i o mnogim drugim pitanjima", rekla je Grabar-Kitarovićeva spomenuvši pitanja međunarodne sigurnosti, terorizma, radikalizacije i drugih pretnji s kojima se dva bloka suočavaju.

Naglasila je da su važna činjenica i ekonomski interesi i istakla da će se uvek zalagati za otvaranje novih tržišta za hrvatsku privredu.

"Imamo niz pitanja koja u ovom trenutku rešavamo, od Agrokora, dakle pitanja ruskih banki, do pitanja zagađenja vazduha u Slavonskom Brodu, i ja ću apsolutno insistirati na nastavku razgovora o tim temama", rekla je predsednica i izrazila veru da će i ruska strana iskazati spremnost za dalje razgovore. Ocenila je da je Moskva svakako i snažan igrač na jugoistoku Evrope i podsetila da je Rusija jedna od država odgovornih za sprovođenje mira u Bosni i Hercegovini.

"Vreme je da krenemo ka normalizaciji odnosa na osnovu poštovanja svih postulata međunarodnog prava i međusobnog poštovanja, ali u svakom slučaju vodeći računa o budućnosti i sigurnosti evropskog kontinenta i generalno međunarodnih odnosa na celom prostoru", rekla je Grabar-Kitarovićeva. Naglasila je i da snažno podržava istragu slučaja Skripalj i očekuje rezultate, kao i da Hrvatska poštuje sistem sankcija i evropska pravila.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRBIJA ĆE ZATRAŽITI ROK TRAJANJA BRISELSKOG SPORAZUMA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track