BESNI PAS U PETAK U ZAGREBU: Prva poseta visokog zvaničnika Trampove administracije Hrvatskoj
Foto: EPA

posle samita NATO u BRISELU

BESNI PAS U PETAK U ZAGREBU: Prva poseta visokog zvaničnika Trampove administracije Hrvatskoj

Hrvatska -

Neposredno posle dvodnevnog samita NATO u Briselu, koji je počeo danas, u Zagreb će doputovati američki ministar odbrane Džejms Matis, što će biti prva poseta jednog visokog zvaničnika SAD iz administracije Donalda Trampa, a njegov hrvatski kolega Damir Krstičević tim povodom kaže da su SAD njihov ključni partner kada je reč o odbrani.

"Sutra posle završetka samita, nakon 14 godina američki ministar obrane dolazi u Hrvatsku. Sjedinjene Države su naš ključni saveznik i partner što se tiče obrane", rekao je Krstičević, koji je član hrvatske delegacije u Briselu na samitu Alijanse, koju predvodi predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Krstičević smatra da je dolazak Matisa velika poruka Hrvatskoj da je stabilna i sigurna zemlja, te da je faktor bezbednosti na području jugoistočne Evrope.

Matis će u Hrvatskoj učestvovati na sastanku ministara obrane zemalja Američko-jadranske povelje (A5) u kojoj uz SAD i Hrvatsku učestvuju Albanija, BiH, Crna Gora i Makedonija.

BESNI PAS STIŽE U HRVATSKU: Ministar odbrane SAD u poseti Zagrebu

Krstičević je rekao da Hrvatska radi na podizanju svojih vojnih sposobnosti i povećava odbrambeni budžet.

"Živimo u nepredvidivom svetu i mislim da je ulaganje u bezbednost jako bitno za Hrvatsku, jako bitno za Savez kako bismo mogli odgovoriti na sve izazove", rekao je Krstičević.

Matisov dolazak ima status zvanične posete do sada najviše rangiranog predstavnika Trampove administracije.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja