Najnovije vesti

NEBO MOŽE DA SAČEKA! LJEPOSAVA BARANOVIĆ NAJSTARIJA JE PACIJENTKINJA NA ONKOLOGIJI: Pobedila je karcinom u 93. godini! Zavod za zdravstvenu zaštitu u čudu: Zar je još živa! Baka otkrila TAJNU DUGOVEČNOSTI!
Foto: Shutterstock

mašala

NEBO MOŽE DA SAČEKA! LJEPOSAVA BARANOVIĆ NAJSTARIJA JE PACIJENTKINJA NA ONKOLOGIJI: Pobedila je karcinom u 93. godini! Zavod za zdravstvenu zaštitu u čudu: Zar je još živa! Baka otkrila TAJNU DUGOVEČNOSTI!

Hrvatska

Ljeposava Baranović proslavila je 93. rođendan na onkologiji u šibenskoj bolnici. Tog četvrtka, 15. novembra, kad je došla u bolnicu po svoju dozu "pametnog leka", pohvalila nam se da je umerenost u svemu tajna njene dugovečnosti.

U hrani, piću i odeći čovek mora da bude umeren. I bila san uvek takva i zato zdrava. Nisam prebolela neke bolesti sve do sada. Radila sam kao daktilograf neko vrime i u ovoj bolnici. Znate kako sam naučila da pišem? Našla sam na tavanu staru pisaću mašinu i lupaj, lupaj i tako sam naučila", Ljeposava tihim glasom. Rođendanski "žurku" joj priredila ćerka Gordana Baranović (68) u svojem stanu nadomak bolnice. Ugostila je staru majku i najuže prijatelje. Bilo je slatko, veselo i raspevano.

Ljeposava je svojevrsni medicinski fenomen. S obzirom na to da slabo čuje, ali zato besprekorno vidi, obavezno čita novine i ispunjava ukrštenice bez problema. Ćerka Gordana je živela 33 godine u Londonu i nekoliko godina u Italiji, a kući se vratila 2009. godine, posle očeve smrti. Živela je sa majkom u Primoštenu. Imale su, priča nam, jedna drugu i kao prave prijateljice uživale u u životu. Izlazile u šetnje, leti na koncerte i večere, na kupanje... Sve je, kaže, bilo divno i krasno do srpnja jula prošle godine, kad je videla promene na majčinim dojkama.

- Ona se nije žalila da ju išta boli, ali grudi su joj izgledala jezivo. To je bilo površinski, žive rane. Užas. Morala sam nešto hitno da poduzmem, bez obzira na njene godine. Obavestila sam o svemu sestru Majdu i krenula sam u akciju spašavanja majke. Uputili su nas na šibensku Onkologiju Ljeposavi je dijagnostikovan metastatski karcinom dojki. Bez obzira na njene godine, nisu digli ruke od nje ni medicina ni najbliži.

"Sve se to zahvaljujući zalaganju medicinskog osoblja i vrlo skupom leku povuklo. Sve je čisto! Kao da ništa nije bilo. Zahvalna sam i doktoru Filipu Grubišiću Čabi, sestrama i ostalima koji su dali sve od sebe da moja majka ozdravi.

Moram takođe da kažem da troškove "pametnog leka" herpcetina, koji nije na listi, odobrava HZZO i svaka tri mjeseca kad dođem po novo odobrenje čude se i pitaju: Zar je baka još živa? Važno je imati poverenje u lekare i veru u sebe i to uvek govorim ženama koje dolaze na lečenje. Nadu nikad nemojte izgubiti, jer moja majka je dokaz da bolest može da se pobedi i u dubokoj starosti", kaže ćerka Gordana.

Dodala je da na samom početku lečenja Ljeposavi nisu rekli koja joj je dijagnoza da ne doživi šok, već je istinu saznala nešto kasnije, kad je krenulo nabolje. I sve je dobro primila, bez panike i straha.

Kurir.rs/Šibenski list

Foto ilustracija shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...