ORBAN OPISAO ODNOS MAĐARSKE I HRVATSKE: To je kao kad se čoveku zabije trn u nokat
Foto: Beta/Denis Cerić

slikovito

ORBAN OPISAO ODNOS MAĐARSKE I HRVATSKE: To je kao kad se čoveku zabije trn u nokat

Hrvatska -

Mađarski premijer Viktor Orban opisao je da je danas odnos Mađarske i Hrvatske kao kad se čoveku trn zabije u nokat, preneli su hrvatski mediji.

"Hrvatski premijer nije boravio kod nas već šest godina, ja nisam bio u Hrvatskoj sedam godina. Ja sam došao u cilju promene ove neprirodne situacije i da vratimo naše odnose na normalan kolosek“, rekao je Orban u Zagrebu nakon sastanka sa Plenkovićem.

Dodao je da postoji određena "gorčina u ustima", jer odnosi dveju država nisu u potpunosti "bez oblaka".

foto: Beta/Denis Cerić

"Verovatno je poznat osećaj kada čovek reaguje na trn koji se zabija u nokat i oseti vatru. Nije velika stvar, ali utiče jako na čoveka. Moramo izvući taj trn ispod nokta. To je ono što bismo mi sad hteli“, rekao je Orban.

On je rekao i da se s Plenkovićem složio o potrebi jake Evrope.

"Želimo da jačamo međusobnu saradnju evropskih naroda. Biće nam drago ako Hrvatska što pre postane članica šengenske zone. To će podcrtati važnost Evrope", rekao je Orban.

foto: Beta/Admir Buljubašić

Plenković je izjavio da je sa Orbanom razgovarao o odnosu prema manjinama, kao i o nizu pitanja koja se odnose na prekograničnu saradnju.

"Želimo olakšanu trgovinu, saobraćaj... Uz saobraćajnu saradnju, naročito koridor VC, govorili smo o daljim ulaganjima u železničku infrastrukturu i, naravno, o saradnji u energetskom sektoru, u šta je uključen i nama važan LNG terminal na Krku“, rekao je Plenković nakon sastanka.

Prema njegovim rečima, sa Orbanom je razgovarao i o odnosu Ina-MOL, pitanju koje je, kako kaže, zakomplikovalo odnose dve zemlje.

"Želimo da se ti problemi reše", rekao je Plenković i dodao da su razgovarali i o želji Hrvatske da uđe u Šengen, uz nadu da će za to imati podršku Mađarske.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Beta/Denis Cerić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track